2022. május 26., Evelin, Fülöp
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Chile adókkal vetne véget a füstöt eregető ruhatemetők terjeszkedésének

Chile az egyik végállomása a fast fashion divatláncok túltermelése nyomán keletkező, már használt ruhaként sem értékesíthető, rossz minőségű szemétnek.

Chilébe évente 60 ezer tonna bálás ruhát importálnak az Egyesült Államokból és Európából. Ennek azonban csak töredékét tudják értékesíteni, a maradékból szemét lesz – ismertette a hvg.hu.

Jelentős probléma, hogy a hulladéklerakókon kikötő ruhák nagy mennyiségű műanyagot tartalmaznak, amely a pamuttal ellentétben nem bomlik le, így csak az elégetésével szabadítható fel hely a további szállítmányoknak.

A füst azonban mérgező, hozzájárul nemcsak a helyiek egészségromlásához, de a globális légszennyezéshez és szén-dioxid-kibocsátáshoz is.

A chilei kormány most adót vetett ki a ruhaimportra; ennek bevételeiből szeretnék kezelni a hulladékot, illetve ösztönözni őket, hogy minőségi ruhákat hozzanak be szemét helyett. Egyelőre azonban nincs elég kapacitás arra, hogy a törvényeket betartassák, így a szeméttelepek tovább gyarapodnak.

Forrás: BBC News/youtube.com
A további használat utolsó, fájdalmas esélye... (A kép illusztráció) Fotó: The Donkey Sanctuary/flickr.com/cc by
Neked ajánljuk
Magyar cég fejlesztése hozhat áttörést a bioműanyagok világában A technológiát hívják segítségül az óceánokba szivárgó szemét megállításához A magyarok többsége támogatná a műanyag palackok visszaválthatóságát Sokallják a 480 farkast Svédországban, 170-re akarják csökkenteni Nemcsak a hordozórakéták, de a kibocsátásuk is az eget veri
Tovább a forrásra: hvg.hu
Vissza
Hírfolyam