2022. május 20., Bernát, Felícia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Zökkenőmentesen zajlott le a műanyag termékek betiltása

Mostanra a legtöbb helyen kifutottak a tiltólistára került egyszer használatos műanyag termékek – mondta el a Magyar Nemzetnek az Innovációs és Technológiai Minisztérium körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára.

Tavaly július 1-je óta tilos forgalomba hozni Magyarországon bizonyos egyszer használatos műanyag termékeket. A jogszabály ugyanakkor úgy szól, hogy amit a határidőig forgalomba hozott a gyártó vagy az importőr, azt a kereskedő még forgalmazhatja, tehát a tiltólistán lévő termékek készletei használhatók 2021. július 1-je után is.

Steiner Attila a tapasztalatokról szólva azt mondta: volt, ahol nagyon gyorsan elfogytak a készletek, másutt tovább kitartott a felhalmozott tartalék.

Ugyanakkor a tiltólistára került egyszer használatos műanyag termékek mostanra a legtöbb helyen kifutottak.

Talán a boltok esetében a legszembetűnőbb a változás, mert a pénztáraknál nem is nagyon találni már műanyag zacskókat. Amelyek maradtak, azok komposztálhatók vagy lebomlanak, és főleg a papíralapú tasakok terjedtek el. A szigorítás tehát bevált – jelentette ki Steiner Attila.

A cégek más területen is jól alkalmazkodtak a változtatáshoz: a vendéglátásban ma már papírból készült tányérokat és fából gyártott evőeszközöket adnak. Az átmenet itt is zökkenőmentes volt.

Az európai uniós szabályozással összhangban még tavaly július 1-jén hatályba léptek jelölési kötelezettségek is – idézte fel az államtitkár. A gyártóknak, kereskedőknek hangsúlyosabban kell tájékoztatniuk a vásárlókat a műanyag termékek környezetvédelmi hatásairól, hulladékgazdálkodási jellemzőiről. Ehhez társul idén január elsejétől egy regisztrációs rendszer a kötelezettségek betartásának nyomon követése érdekében.

Az Országgyűlés tavaly elfogadta a reformok fő irányát a hulladékgazdálkodási rendszerrel kapcsolatban. Fontos elemként bevezetnék a műanyagból és üvegből készült italcsomagolások, valamint a fémdobozok visszaváltását. A törvényt már elfogadta az Orszá­g­gyűlés, jelenleg a részletszabályokat dolgozzák ki.

Neked ajánljuk
Egy hűtőszekrény is előkerült a Rába nagytakarításakor Már lehet regisztrálni a TeSzedd! hulladékgyűjtő akcióra Egy finom ebédet könnyű megemészteni, a nyomában maradó környezeti terhelést már nehezebb Melegedő óceánokra és rekordmagas metánszintre figyelmeztet a WMO Metrózni fejedelmi élmény
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam