2022. május 26., Evelin, Fülöp
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Sikerrel zárult a Tétényi-fennsík megtisztítása

A Budapesti Közművek (BKM) Nonprofit Zrt. kertészeti és hulladékgazdálkodási szakemberei megszabadították a fennsíkot az építési törmelékektől, és a területet visszaadták az őshonos növényvilágnak.

A Tétényi-fennsíkon, két nagyobb területen 2700 köbméternyi, több mint 4100 tonna illegálisan lerakott építési törmelék gyűlt össze. A törmelék elszállítását nehezítette, hogy a területet sűrű növényzet nőtte be az évek során, és a munkát csak a talaj fagyott állapotában lehetett elvégezni. Az időjárási és talajviszonyok miatt a terület megtisztítását a Főkert és az FKF két részletben végezte el – tájékoztatta a közműtársaság az MTI-t.

Első lépésként december közepén megmetszették a kijelölt közlekedési útvonalon belógó ágakat, és kikarózták a teherautók által használható nyomvonal határait.

A törmeléket az FKF pusztazámori hulladékkezelő központjába szállították további kezelésre, részben technológiai segédanyagként történő hasznosításra.

A sitthalom nagyobbik részét a karácsony előtti héten, a maradékot pedig január 24–28. között számolta fel a társaság.

Az illegálisan kihelyezett hulladék elszállítása után a tereprendezést is elvégezték a BKM munkatársai. Az első ütemben a cserjék visszavágása során talált további illegálisan lerakott hulladék okozott újabb, előre nem látható nehézséget, a második ütemben pedig a sitthalom alól előkerülő vastag terméskő faldarab jelentett váratlan akadályt. Február elején a géppel nem begyűjthető tégla- és betondarabokat is összeszedték, ezzel a kármentesítés eredményesen lezárult.

Fotó: budapestikozmuvek.hu

A BKM felhívta figyelmet arra, hogy a hulladék nem megfelelő helyen való elhelyezése nemcsak jogszabályba ütközik, rontja a városképet, és elcsúfítja a természetes élőhelyeket, hanem környezetvédelmi, egészségügyi problémát is jelenthet, és komoly anyagi károkat okoz.

Ugyanakkor bíznak abban, hogy a lakosság számára elérhető, folyamatosan bővülő szolgáltatások, például a legforgalmasabb lakossági hulladékudvarok vasárnapi nyitvatartása vagy a veszélyes hulladékok és lomok díjmentes leadásának lehetősége – hozzájárul az illegális hulladéklerakás visszaszorításához.

Neked ajánljuk
Magyar cég fejlesztése hozhat áttörést a bioműanyagok világában A technológiát hívják segítségül az óceánokba szivárgó szemét megállításához A magyarok többsége támogatná a műanyag palackok visszaválthatóságát A helytelen földhasználat és az aszályok is növelik az Irakot sújtó porviharok gyakoriságát Újbuda sem maradt új Bubi-állomások nélkül
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam