2022. május 25., Orbán
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Nem csak a levele, a csomagolása is lehet zöld

Több mint kétéves kutatás-fejlesztés eredményeként Franciaországban egy salátakeverék műanyag csomagolás helyett 95 százalékban újrahasznosítható papírból készült zacskókban kerül forgalomba.

Az innovatív csomagolóanyag kidolgozásában a csomagolásban és papírgyártásban élen járó brit Mondi vállalat, valamint a csomagolóanyagok tervezésében és gyártásában vezető IMA Ilapak cég vett részt, fogadtatása pedig igen kedvező.

Az innováció már kétszer nyerte el a csomagolási Oscar-díjat környezet és termelés kategóriában.

A mindössze 5 százalék polietilént tartalmazó zacskó nemcsak az összetétele miatt újdonság, hanem azért is, mert az eddigiektől eltérően nem átlátszó, ezért az elején tartottak a vásárlói fogadtatástól – megfelelő kommunikáció mellett azonban a fogyasztók elfogadták az újítást.

A legnagyobb francia áruházláncban szeptemberben jelent meg az LSDH cég terméke, majd rohamosan terjedt a többiben is. Galambbegysalátát és bébileveleket csomagoltak bele. Az első visszajelzések többsége pozitív: a fogyasztók szerint is hosszabban friss marad a saláta annak köszönhetően, hogy nem átlátszó a tasak.

Azért esett a papírra a választás, mert ebben az üzletágban már rutin az újrahasznosítás, és azt szigorúan ellenőrzik Franciaországban.

Az 5 százalék polietilénre pillanatnyilag még szükség van, hogy a zacskó teljesen zárható legyen. Nem mondtak le azonban arról, hogy ezt az arányt még alacsonyabbra szorítsák le. Az innovatív zacskó általános használatával évente több mint 380 tonna műanyagot válthatnának ki. 

Neked ajánljuk
A kupakok rögzítésével pörgetné fel az újrahasznosítást a Coca-Cola A német vásárlóknak nem szimpatikus a bioműanyag csomagolás? Kevesebb műanyaggal működik a Spar logisztikai központja A helytelen földhasználat és az aszályok is növelik az Irakot sújtó porviharok gyakoriságát Újbuda sem maradt új Bubi-állomások nélkül
Tovább a forrásra: magyarmezogazdasag.hu
Vissza
Hírfolyam