2022. május 26., Evelin, Fülöp
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A felelőtlenül kezelt zöldhulladék is okozhat problémákat

A nagy mennyiségben szabálytalanul kihelyezett zöldhulladék elsősorban olyan területeken lehet veszélyes, ahol természetes vagy természetközeli élőhelyek vannak – hívta fel a figyelmet a Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. Főkert divíziójának természetvédelmi és erdőkezelési osztályának vezetője.

A BKM Nonprofit Zrt. a fővárosban évente közel 50 ezer tonna zöldhulladékot gyűjt össze, komposztál és juttat vissza a körforgásba. A szemét ezen formájával kapcsolatban a legnagyobb tévhit, hogy ártalmatlan – idézi a Greendex.

Bajor Zoltán magyarázata szerint a rengeteg plusz zöldhulladék komoly többlettápanyagot ad az adott területnek.

A feldúsulás pedig elsősorban olyan tápanyagigényes és tájidegen, adott esetben invazív növény- és állatfajoknak kedvez, amik komoly veszélyt jelentenek a természetes, illetve természetközeli élőhelyekre, de közvetetten a parkokra is.

A szakértő szerint a zöldhulladéktól legegyszerűbben komposztálással szabadulhatunk meg, Budapesten például a mobilunkkal is könnyen találhatunk komposztálókat a Főkert Fatár nevű applikációja segítségével.

A kiskertek esetében a saját komposztáló a legjobb megoldás. Ha erre nincs lehetőségünk, vagy nem akarunk vele foglalkozni, akkor pedig ott a BKM Nonprofit Zrt. FKF divíziója, amely rendszeresen gyűjt be zöldhulladékot, majd szállít a pusztazámori hulladéklerakóba, ahol szintén komposztálják, majd ez visszakerül a természetes körforgásba.

Ugyanezt tudja biztosítani a Főkert Keresztúri úti komposzttelepe, ahol bárki leadhatja a zöldhulladékát.

Fontos tudni, hogy a zöldhulladék szabálytalan kihelyezése helyszíni bírságot, illetve szabálysértési eljárást vonhat maga után.

Neked ajánljuk
Egy hűtőszekrény is előkerült a Rába nagytakarításakor Sikerül túljárni a szemetelő varjúk eszén? Napok alatt bontja le a műanyagot egy új enzim Sokallják a 480 farkast Svédországban, 170-re akarják csökkenteni Nemcsak a hordozórakéták, de a kibocsátásuk is az eget veri
Tovább a forrásra: greendex.hu
Vissza
Hírfolyam