2022. május 26., Evelin, Fülöp
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Lebomló áramkörökkel csökkentenék az elektronikai eszközök hulladéklábnyomát

Biológiailag lebomló integrált áramköröket fejleszt a Glasgow-i Egyetem egy csapata. A GEOPIC-projekttel az elektronikai hulladék mennyiségének növekedését szeretnék megállítani.

Az egyetem mérnöki kara kutatóinak munkája segíthet az elektronikai cikkek – köztük a számítógépek, mobiltelefonok és fitneszkarkötők – gyártása és ártalmatlanítása során keletkező hulladékhoz kapcsolódó problémák kezelésében és megelőzésében – mutatott rá a Computer World.

Az egyetem szerint 2019-ben a fogyasztók több mint 53 millió tonna elektronikai hulladékot dobtak ki, amelynek nagy része veszélyes hulladékot tartalmazott olyan alkatrészekben, mint az akkumulátorok és az áramköri lapok.

A glasgow-i csapat ipari és kormányzati partnerekkel együttműködve olyan nagy teljesítményű elektronikai anyagokat fog kifejleszteni, amelyek élettartamuk végén biztonságosan ártalmatlaníthatók.

Ez magában foglalja olyan elektronikai eszközök tervezését, amelyek könnyebben újrahasznosíthatók új formában, vagy olyan alkatrészeket használnak fel hozzájuk, amelyek természetes úton teljesen lebomlanak, és ártalmatlan mellékterméknek számítanak.

A részt vevő kutatók meglévő szakértelmére épül, akik korábban már kifejlesztettek többek között hajlítható és nyújtható nyomtatott áramköröket, amelyek teljesítménye hasonló a hagyományos szilíciumalapú elektronikáéhoz, valamint olyan viselhető rendszereket, amelyeket az emberi verejtékre épülő eszközökkel lehet működtetni. 

A hároméves projekt keretében szilícium nanomembrán-alapú, nagy teljesítményű, rugalmas és nyomtatott integrált áramköröket hoznak létre új, biológiailag lebomló anyagokon. Az áramkörök élettartamának végén a szilícium újrahasznosítható marad.

Neked ajánljuk
Egy hűtőszekrény is előkerült a Rába nagytakarításakor Sikerül túljárni a szemetelő varjúk eszén? Egy finom ebédet könnyű megemészteni, a nyomában maradó környezeti terhelést már nehezebb A helytelen földhasználat és az aszályok is növelik az Irakot sújtó porviharok gyakoriságát Újbuda sem maradt új Bubi-állomások nélkül
Tovább a forrásra: computerworld.hu
Vissza
Hírfolyam