2022. május 26., Evelin, Fülöp
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

100 000 évre temeti el atomhulladékát Svédország

Finnország után a svédek is a föld alatt oldanák meg a nukleáris hulladék tárolását. A kormány elfogadta a létesítmény tervét, de tíz éven belül meg is kell építeni a labirintust, különben egy-két svéd reaktort le kell állítani.

A svéd kormány január végén zöld utat adott az országban található radioaktív hulladék 100 000 évre való eltemetésére. A korábbi zöld kormány ellenezte ezt a megoldást. A tárolót tíz éven belül szeretnék megépíteni, mert a nukleáris szennyező anyagok tárolása nem megoldott Svédországban, pedig a nukleáris energia adja az ország energiáinak egyharmadát – ismertette az Index.

A kiválasztott helyszín Forsmarkban található, az egyik svéd atomerőmű közelében, mintegy 130 kilométerre Stockholmtól északra. 

Svédország ezzel finn szomszédját követi, ahol az ország délnyugati partján, Eurajokiban már van egy úgynevezett „végső” hulladéklerakó, 450 méter mélyen egy gránitréteg alá temetve. 

Akárcsak Finnországban, a kiégett fűtőelemrudakat először 25 tonnás rézdobozokba teszik majd, amelyek egyenként két tonna atomhulladékot képesek tárolni. A tárolóhelyek feltöltése 70 évbe telik: 2100-ban kerülnek véglegesen lezárásra. 

A dobozokat sziklába vájt alagutakba helyezik, jó néhány méter távolságba egymástól, hogy a szikla el tudja nyelni a radioaktív anyag keltette hőt. A fennmaradó teret egy agyagfajtával, a bentonittal töltik ki: a bentonit vízzel keveredve felduzzad, s vízhatlan réteget képez, mely a földrengésektől is megóvja a tárolót.

Egyes tudósok továbbra is szkeptikusak a réz korrózióval szembeni ellenálló képességével kapcsolatban, de a helyszínnek otthont adó Forsmark település lakói, ahol már van atomerőmű, 85 százalékos többséggel támogatják a projektet. A Greenpeace ugyanakkor elítélte a  „100 000 éves következményekkel” járó elhatározást.

Fotó: Iurii Garmash/iStock/Getty Images Plus
Neked ajánljuk
Mozgó napelemes rendszert fejlesztettek holland kutatók A helytelen földhasználat és az aszályok is növelik az Irakot sújtó porviharok gyakoriságát Új óriásszalamandra-fajra bukkantak Kínában (videóval) Újbuda sem maradt új Bubi-állomások nélkül Környezetszennyezés = elhízás?
Tovább a forrásra: index.hu
Vissza
Hírfolyam