2022. május 21., Konstantin
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Fóliahulladék-gyűjtő pont létesült Derekegyházán

Az újrahasznosítás révén a mezőgazdaságban keletkező műanyaghulladék új életre kel, rekeszek, ládák, vödrök, palántaládák, alátétek, gyeprácsok, padozatelemek, hófogók készülnek belőlük – mondta el az átadáson az agrárminisztérium parlamenti államtitkára.

Magyarországon több mint 10 ezer tonna hulladék képződik évente, amelynek gyűjtése és hasznosítása megoldatlan probléma volt eddig – mondta el az Agrárminisztérium közleménye szerint Farkas Sándor.

Nemcsak a háztartásokban, de a mezőgazdasági termelés során is keletkezik műanyaghulladék – különösen a fólia alatti termesztéséről is híres Csongrád-Csanád megyében –, így az ország ezen vidékén is régóta gond, hogy mit tegyenek ezzel az anyaggal – mondta Farkas Sándor. A kormány 280 millió forint támogatást nyújtott a mezőgazdasági fóliahulladékok gyűjtési rendszerének kiépítéséhez.

Az összegyűjtött hulladék feldolgozására létesült technológia magyar szabadalom, már működik is néhány feldolgozó, de továbbiak létesítésére is nagy szükség van

– mondta az államtitkár. A fóliahulladék feldolgozásával, újrahasznosítással új érték keletkezik – hívta fel a figyelmet.

Nagy Lajos, a mezőgazdasági műanyaghulladék feldolgozását lehetővé tévő cég ügyvezetője elmondta: száz speciális gyűjtőkonténert helyeznek ki az országban.
A fóliahulladékból olyan alapanyagot gyártanak, amelyből a mindennapokban, így a mezőgazdaságban is rendszeresen használt eszközök készülnek.

Fotó: RuudMorijn/iStock /Getty Images Plus
Neked ajánljuk
Magyar cég fejlesztése hozhat áttörést a bioműanyagok világában A technológiát hívják segítségül az óceánokba szivárgó szemét megállításához A magyarok többsége támogatná a műanyag palackok visszaválthatóságát Rekordmeleget hozott a május Franciaországban Lépésről lépésre halad Japán afelé, hogy valóban az óceánba engedjék a fukusimai szennyvizet
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam