2022. május 25., Orbán
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Rekordmennyiségű hőt biztosított a pesti szemét

A Fővárosi Hulladékhasznosító Mű távhőtermelése tavaly rekordot ért el: a létesítmény 28 ezer átlagos budapesti háztartás éves távhőigényét biztosította.

A BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. szerint a hulladékhasznosító negyvenéves fennállásának legnagyobb volumenű távhőtermelését érte el tavaly:

egymillió gigajoule (GJ) hőenergiát állított elő.

Az 1982-ben üzembe helyezett, időközben teljes rekonstrukción átesett létesítmény Magyarország egyetlen, kommunális hulladékot termikusan hasznosító létesítménye.

A létesítmény közleménye felhívta a figyelmet, hogy az Európai Unió klímavédelmi céljainak teljesítésében fontos szerep hárul a távhőszolgáltatói szektorra, és a 2020. végén elfogadott Nemzeti Energiastratégiában is kiemelten szerepel a Zöld Távhő Program.

A célkitűzés értelmében a földgáz arányát a távhőtermelésben az országosan 70 százalék feletti szintről 50 százalékra kell csökkenteni 2030-ra. A most elért eredmény ehhez visz közelebb – írták.

Fotó: MTI Fotó: Sóki Tamás
Neked ajánljuk
Magyar cég fejlesztése hozhat áttörést a bioműanyagok világában A technológiát hívják segítségül az óceánokba szivárgó szemét megállításához A magyarok többsége támogatná a műanyag palackok visszaválthatóságát A helytelen földhasználat és az aszályok is növelik az Irakot sújtó porviharok gyakoriságát Újbuda sem maradt új Bubi-állomások nélkül
Tovább a forrásra: hvg.hu
Vissza
Hírfolyam