2022. május 25., Orbán
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A jövőben a zöldségekkel együtt az ehető csomagolásokat is elropogtatjuk majd?

Franciaország és Spanyolország is záros határidőn belül betiltja a műanyag csomagolóanyagok használatát számos zöldségféle és gyümölcs esetében, miközben  egyre több fogyasztónál fontos szempont a fenntarthatóság. Ezt a trendet követve fejlesztett ki ehető csomagolást snack uborkákra a Liquidseal.

A fenntartható zöldség- és gyümölcscsomagolások fejlesztésével foglalkozó holland vállalat kígyóuborkára már korábban kifejlesztett egy ilyen bevonatot, új terméküket pedig a  legnagyobb európai uborkamag-nemesítővel, a Rijk Zwaannal együttműködve alkották meg – ismertette a fruitveb.hu.

A láthatatlan csomagolás költsége hasonló nagyságrendben mozog, mint a zsugorfólia vagy a műanyag dobozok ára.

A csomagolóüzemeknek egy speciális szóróberendezéssel kell rendelkezniük a bevonat felviteléhez. 

Ugyanakkor Európában az eltarthatóságot meghosszabbító, ehető bevonatok használata egyelőre nem szabályos – ilyet jelenleg csak virágoknál és nem ehető héjú gyümölcsöknél alkalmaznak –, ám az Egyesült Államokban és több más piacon már ehető héjú kertészeti termékeknél is engedélyezett ez a megoldás.

Nem a Liquidseal az egyetlen cég, amely ilyen fejlesztésekbe kezdett: 2020-ban az izraeli Sufresca startup hasonló projektet indított a műanyag csomagolóanyagok kiváltása érdekében, és tavaly be is mutatott egy láthatatlan, korlátozottan légáteresztő, ehető bevonatot koktélparadicsomra, uborkára és mangóra. A bevonattal a termékek eltarthatósága akár több héttel is meghosszabbítható, így nemcsak a műanyaghulladék, de az élelmiszer-pazarlás csökkentésében is jó szolgálatot tehetnek.

Korábban kigyóuborkára is fejlesztettek bevonatot Fotó: bhofack2/iStock / Getty Images Plus
Neked ajánljuk
A kupakok rögzítésével pörgetné fel az újrahasznosítást a Coca-Cola A német vásárlóknak nem szimpatikus a bioműanyag csomagolás? Kevesebb műanyaggal működik a Spar logisztikai központja A helytelen földhasználat és az aszályok is növelik az Irakot sújtó porviharok gyakoriságát Újbuda sem maradt új Bubi-állomások nélkül
Tovább a forrásra: fruitveb.hu
Vissza
Hírfolyam