2022. május 25., Orbán
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A fa újragondolásával hoztak létre nyomtatható műanyagot amerikai kutatók

A Massachusettsi Műszaki Egyetem tudósai minden eddiginél magasabb cellulóztartalmú kompozitot készítettek: az új anyag erősebb a csontnál, és keményebb a tipikus alumíniumötvözeteknél.

A kutatók a különleges anyag elkészítéséhez  növényekben, algákban, gombákban  és baktériumokban s megtalálható cellulózból indultak ki. Savas hidrolízis segítségével vonták ki belőle a tökéletes formákba rendeződő cellulóz nanokristályokat (CNC), amelyeket a fenntartható műanyagipar lehetséges építőköveiként tartanak számon.

Az anyag különleges keménységét biztosító szerves kristályok a műanyag 60-90 százalékát teszik ki – ez a valaha elért legmagasabb arány –, a fennmaradó részt szintetikus polimerek alkotják.

Lényegében szétszedtük, majd újjáépítettük a fát – fogalmazott a fejlesztésben részt vevő Abhinav Rao kutató.  „Ha a kőolajalapú műanyag egy részét természetes eredetű cellulózzal helyettesíthetjük, az vitathatatlanul jobb a földnek” – hangsúlyozta John Hart mérnökprofesszor.

A gélállagú műanyagkompozit 3D-nyomtatásra és öntésre is alkalmas, száradáskor ugyanakkor zsugorodik. A kutatók most a zsugorodás mértékének csökkentésén dolgoznak, hogy elkerüljék az ebből eredő esetleges hibákat, és megszüntessék az anyag alkalmazásával kapcsolatos méretkorlátokat.

A lehetséges felhasználás demonstrálására egy fogat is készítettek a műanyagból Fotó: MIT News
Neked ajánljuk
A Planet Z fenntarthatósági versenyen is népszerű téma volt az újrahasznosítás Mesterséges emésztőrendszerrel dolgozza fel a szerves hulladékot egy New York-i lakópark Ürge-Vorsatz Diána: Nem kell visszaköltöznünk a barlangokba, de mielőbb cselekednünk kell A helytelen földhasználat és az aszályok is növelik az Irakot sújtó porviharok gyakoriságát Újbuda sem maradt új Bubi-állomások nélkül
Tovább a forrásra: designboom.com
Vissza
Hírfolyam