2022. május 20., Bernát, Felícia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Ez a három iparág könnyedén száműzhetné az egyszer használatos műanyagokat

Az étel-házhozszállítás, az e-kereskedelem és a tisztítószerek piaca számára is kedvező környezetet teremtett a pandémia, ami egyúttal az eldobható csomagolások fokozott használatához is vezetett – pedig ezeken a területeken egész egyszerűen megoldható lenne a körforgásos gazdaság irányába tett lépés, az újrahasználat megvalósítása – mutatott rá a  Rethink Plastic és a Break Free From Plastic.

A Humusz Szövetség a két szakmai szervezet anyagát ismertetve hangsúlyozta: miközben a közbeszédben egyre gyakrabban kerül elő az eldobható műanyagok okozta globális probléma, ennek ellenére az egyszer használatos csomagolások továbbra is nagy népszerűségnek örvendenek. 

Sokan – főleg a nagyvállalatok – az újrahasznosítás arányának növekedésében látják a megoldást, azonban egyre több kutatás hívja föl a figyelmet arra, hogy az újrahasznosítással kapcsolatos ígéretek és a valóság gyakran teljesen más képet fest.

Ráadásul olyan mennyiségben gyártunk és fogyasztunk, hogy nincs az a hulladékgazdálkodási rendszer, ami ezt megfelelően kezelni tudná – valódi megoldást a csökkentés, illetve az újrahasználat nyújthat.

A Rethink Plastic és a Break Free From Plastic szerint az újrahasználható csomagolások elterjedése hozhatna megoldást. Ezek alkalmazására a Circular Economy Portugal tanulmánya alapján a legnagyobb esély az elvitelre szánt ételtárolók és poharak, az e-kereskedelmi ruházati cikkek és kiegészítők csomagolása, illetve a nagy üzletekben árult háztartási tisztítószerek csomagolásai esetében van.

Ugyanakkor egyértelműen szükség van politikai támogatásra is ahhoz, hogy az újrahasználat üzleti szempontból is előnyös legyen, és ezáltal a környezeti előnyök is maximalizálódjanak. Azokból pedig lenne bőven: az összehasonlító elemzés szerint

  • a többször használható ételtárolók, illetve poharak környezeti lábnyoma 13-szor, ill. 4-szer kisebb, mint az egyszer használatos társaiké;
  • egy újrahasználható csomagolásokkal dolgozó rendszernek közel 3-szor kisebb környezeti hatása van az e-kereskedelmi divatszektorban, mint az egyszer használatos csomagolásokat alkalmazó rendszernek;
  • a tisztítótószerek esetében a többször használható csomagolási rendszernek közel 12-szer kisebb a környezeti hatása, mint az egyszer használatos rendszernek.

Amennyiben 2027-ig – csak ebben a három szektorban – elérné az újrahasználható csomagolás aránya a 20%-ot, azzal közel 1,3 millió tonna szén-dioxid-kibocsátást lehetne megelőzni, miközben 3,5 milliárd köbméter vizet és 10 millió tonna nyersanyagot is megspórolhatnánk.

A tanulmány magyar nyelvű kivonata a Humusz Szövetség honlapján érhető el.

Fotó: SeventyFour/iStock/Getty Images Plus
Neked ajánljuk
Magyar cég fejlesztése hozhat áttörést a bioműanyagok világában A technológiát hívják segítségül az óceánokba szivárgó szemét megállításához A magyarok többsége támogatná a műanyag palackok visszaválthatóságát Melegedő óceánokra és rekordmagas metánszintre figyelmeztet a WMO Metrózni fejedelmi élmény
Tovább a forrásra: humusz.hu
Vissza
Hírfolyam