2022. május 21., Konstantin
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Pelenkából készít autóutakat Wales

Wales a világon elsőként alkalmazta azt a kísérleti eljárást, amely során több mint százezer eldobható pelenkát használtak fel egy út burkolásához.

A világot elárasztják az eldobható pelenkák, Walesben 140 millió, Nagy-Britanniában körülbelül 3 milliárd, az Egyesült Államokban pedig 18 milliárd darab kerül évente a hulladéklerakókba, ahol még a környezetbarát termékek biológiai lebomlása is több évet vesz igénybe – ismertette a Washington Post alapján a Liner.

A pelenkákat természetesen alaposan kiöblítették felhasználás előtt, majd szálas, szürke pelletté aprították, végül pedig aszfalttal keverték össze, amit a munkások a héten egy másfél mérföld hosszú, kanyargós útszakaszon fel is használtak.

Amennyiben megállapítást nyer, hogy az aszfalt a pelenkaszálak hozzáadása esetén is kellően tartós marad, és megfelel a környezetvédelmi előírásoknak, lehetőség nyílik az új típusú burkolat szélesebb körben történő felhasználására.

A területet képviselő Ben Lake politikus szerint az így készült utak változást hozhatnak a walesi infrastruktúrához való hozzáállásban, és bár az embereket továbbra is arra biztatja, váltsanak textilpelenkára, a technológia segíthet az egyszer használatos termékek által generált problémák kezelésében.

Bár az újrahasznosított pelenkákból készült burkolat nem teszi zöldebbé az utakat – mind az aszfalt, mint pedig a pelenkák szénhidrogéneket tartalmaznak –, a technológia lehetőséget kínál a kidobott műanyag termékek felhasználására, így kevésbé károsítja a környezetet.

Más országok is kísérleteztek már a műanyagszemét felhasználásával az útépítés során; Indiában már 2002-ben elkészült az első út, amelyhez aprított műanyaghulladékból készült ragasztót használtak, 2015 óta pedig előírás a népes városi területeken a hulladék felhasználása útépítés során.

Fotó: grafxart8888/iStock / Getty Images Plus
Neked ajánljuk
Egy hűtőszekrény is előkerült a Rába nagytakarításakor Már lehet regisztrálni a TeSzedd! hulladékgyűjtő akcióra Egy finom ebédet könnyű megemészteni, a nyomában maradó környezeti terhelést már nehezebb Rekordmeleget hozott a május Franciaországban Lépésről lépésre halad Japán afelé, hogy valóban az óceánba engedjék a fukusimai szennyvizet
Tovább a forrásra: liner.hu
Vissza
Hírfolyam