2022. május 27., Hella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Zöldkötvényt bocsátott ki a Kometa

A kaposvári húsipari vállalat infrastrukturális fejlesztéseket finanszíroz a forrásbevonásból, ennek révén kapacitása megduplázásával és több száz új munkahely létrehozásával számol.

Zöldkötvényt bocsátott ki 12 milliárd forint névértékben a Kometa 99 Zrt. – tájékoztatta a társaság közleményben az MTI-t.

A cég első kötvénykibocsátása a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Növekedési Kötvényprogramjában (NKP) történt. A 10 éves futamidejű, évi fix 5 százalékos kamatozású zöldkötvény iránt rendkívül nagy volt az érdeklődés. Az aukción felajánlott 12 milliárd forintos mennyiségre a befektetőktől 14,5 milliárd forintnyi ajánlat érkezett, amelyből a Kometa 12 milliárd forintot fogadott el 5,02 százalékos átlaghozam mellett.

A bevont forrásból az infrastruktúrát érintő energiahatékonysági projekteket finanszíroznak. Emellett céljuk, hogy a működés során keletkező hulladékot 3 éven belül maradéktalanul hasznosítsák, és 5 éven belül 30 százalékkal csökkentsék a szén-dioxid-kibocsátásukat, amely ma 0,18 tonna egy tonna feldolgozott húsra vetítve.

A társaság emlékeztetett arra, hogy a Kometa 2015-ben szennyvíztelepet épített, a húsfeldolgozással és húsipari termékek gyártásával foglalkozó vállalatok közül Magyarországon az első volt, amely 2020-ban melléktermék üzemet létesített, ahol évi 15 ezer tonna hulladékot dolgoz fel.

A vállalat egy zártkörű energia-visszanyerő fűtési-hűtési rendszer kiépítésével 17 százalékkal csökkentette éves gázfogyasztását, a 2020-ban épített kazánházának köszönhetően az előállított hús kilogrammjára nézve 25 százalékkal csökkentette az energiafogyasztását. Emellett újrahasznosítható műanyagot használó csomagológép üzembe helyezését és napelemek telepítését is tervezi. Számításaik szerint 2026-ra a villamosenergia-szükségletük 18 százalékát napelemekkel fedezik.

Az újonnan kibocsátott értékpapírokat a kibocsátást követő 90 napon belül bevezetik a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) NKP-hoz kapcsolódó, 2019 júliusában létrehozott másodpiaci platformjára, a BÉT Xbondra – tették hozzá.

Giacomo Pedranzini, a Kometa 99 Zrt. ügyvezető igazgatója
Fotó: MTI/Varga György
Neked ajánljuk
Az öreg mobilok tanúsítják: a körkörös gazdaság sikere a fogyasztókon is múlik Mennyire segíti elő a hazai szabályozás a vállalatok felelős hulladékgazdálkodását? Beváltotta az MNB reményeit a Zöldotthon program Sokallják a 480 farkast Svédországban, 170-re akarják csökkenteni Nemcsak a hordozórakéták, de a kibocsátásuk is az eget veri
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam