2022. május 26., Evelin, Fülöp
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Nyírfák segíthetik a mikroműanyaggal szennyezett talajok megtisztítását

Az eddigi kutatások csak lágyszárú növényekben igazolták az apró műanyagrészecskék jelenlétét, német kutatók azonban most magasabb rendű növények, konkrétan a szennyezett talajok megtisztítására már korábban is alkalmazott közönséges nyír gyökereiben is kimutatták a mikroműanyagokat.

Becslések szerint a világszerte keletkező műanyagszemét, illetve a feldarabolódásából származó mikro- és nanoműanyagok mintegy harmada utat talál a talajvízbe és egyéb édesvizekbe, aminek következtében a termőföld egyes területeken 4-szer, máshol akár 20-szor is szennyezettebb lehet a tengereknél – mutattak rá eredményeik jelentőségének érzékeltetésére a Leibnitz Vízökológiai és Édesvizi Halászati Intézet kutatói.

A kutatók reményei szerint a talajok megtisztításában a nyírfák lehetnek segítségünkre.

A közönséges nyírfát eddig is ültették nehézfémekkel és ipari szennyeződésekkel fertőzött talajokba, mivel a növények a káros anyagokat felszívják, szöveteikben tárolják, a bennük élő mikrobaközösségek pedig esetenként lebontják azokat.

Német kutatók most floureszkáló festékekkel megjelölt mikroműanyagok használatával igazolták, hogy a gyökereit a talaj problémás részecskék által leginkább érintett, felső rétegeiben vezető fa felveszi a mikroműanyagot: 5 hónap elteltével a minták a vizsgált  gyökérszakaszok 5-17 százalékában kimutathatók voltak.

A folyamat pontos megértéséhez és a műanyag által okozott esetleges ártalmak feltárásához ugyanakkor a kutatók szerint további vizsgálatokra van szükség.

Az ígéretes képességekkel rendelkező közönséges nyír Fotó: Martin Wahlborg/iStock/Getty Images Plus
Neked ajánljuk
Egy hűtőszekrény is előkerült a Rába nagytakarításakor Sikerül túljárni a szemetelő varjúk eszén? Egy finom ebédet könnyű megemészteni, a nyomában maradó környezeti terhelést már nehezebb A helytelen földhasználat és az aszályok is növelik az Irakot sújtó porviharok gyakoriságát Újbuda sem maradt új Bubi-állomások nélkül
Tovább a forrásra: idw-online.de
Vissza
Hírfolyam