2022. május 27., Hella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Folyami hulladékgyűjtők segítik Románia vizeinek megtisztítását

A Ferry Porsche Alapítvány, az Audi Környezetvédelmi Alapítvány, a BABOR vállalat és az Everwave zöld startup a Föld napja alkalmából egy folyami hulladékgyűjtő hajót küld Romániába, amely a következő öt hétben műanyagot és egyéb hulladékot is eltávolít a Dunából.

A CollectiX nevű hajó szállítószalagokkal és intelligens érzékelőkkel van felszerelve, amelyek információt gyűjtenek a hulladék mennyiségéről, típusáról és összetételéről. Ezek az adatok segítik a megfelelő stratégiák kidolgozását, amelyek lehetővé teszik, hogy hosszú távon is működjön a hulladékgyűjtés – írta meg az Adevărul alapján a Maszol.

Sebastian Rudolph, a Ferry Porsche Alapítvány alapítvány vezérigazgatója kiemelte: a Duna – amely Németországból ered, és tíz országon halad át – Európa egyik legszennyezettebb folyóvize.

Tavaly az Audi Környezetvédelmi Alapítvány, a BABOR és a szerb Everwave több mint 3,2 tonna műanyagot távolított el a folyamból.

Munkában az Everwave folyamtisztító berendezése Forrás: everwave/youtube.com

A Porsche Ferry Alapítvány csatlakozásával a küldetés most új lendületet kap: az együttműködés jelentősen kibővíti a tisztítási kampányt. A hajók használata mellett a partnerek széles körű tájékoztató kampányt is terveznek, amelynek célja a figyelemfelkeltés és a fenntarthatóság népszerűsítése.

Felhalmozódott műanyaghulladék a Duna romániai szakaszán Fotó: Adrian Pacurariu/iStock/Getty Images Plus
Neked ajánljuk
Magyar cég fejlesztése hozhat áttörést a bioműanyagok világában A technológiát hívják segítségül az óceánokba szivárgó szemét megállításához A magyarok többsége támogatná a műanyag palackok visszaválthatóságát Sokallják a 480 farkast Svédországban, 170-re akarják csökkenteni Nemcsak a hordozórakéták, de a kibocsátásuk is az eget veri
Tovább a forrásra: maszol.ro
Vissza
Hírfolyam