2022. május 20., Bernát, Felícia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Újrahasznosítható maszkot fejlesztettek ki a Miskolci Egyetemen

Többször használható antivirális és antibakteriális maszkbetétet fejlesztettek ki a Miskolci Egyetemen. A kutatók eredményeikkel szeretnének hozzájárulni a nagy mennyiségű, veszélyes hulladékként jelentkező eldobható arcmaszk használatának csökkentéséhez, és szeretnék a biztonságosabb arcmaszkok használatát mindenki számára lehetővé tenni.

Lezárult a Többször használható antivirális és antibakteriális maszkbetét (fotoaktív membránszűrő) kifejlesztése elnevezésű projekt a Miskolci Egyetemen – közölte az intézmény csütörtökön az MTI-vel. A maszkbetét prototípusának kifejlesztését és tesztelését a Miskolci Egyetem Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központjának és Műszaki Anyagtudományi Karának kutatói valósították meg.

A kutatók szem előtt tartották a maszkbetétek olcsó és költséghatékony tervezését és előállítását is, amely rendkívül fontos a későbbi gyártás szempontjából.

A kutatás eredményeként olyan termék jelenhet meg a piacon, amelyre – különösen az elmúlt hónapokhoz hasonló helyzet esetén, de akár kisebb fertőzések esetén is – valós igény várható nemcsak a lakossági, hanem egészségügyi vagy rendészeti oldalról is.

Az egyetem kiemelte, hogy a kifejlesztett maszkbetét többször felhasználható sterilizálás után, így a már használt védőeszköz nem rögtön a szeméttárolóban végzi.

Ez jelentősen csökkentheti a környezeti terhelést és a fertőzésveszélyt, mivel az eldobható maszkokon lévő vírusok és baktériumok az eldobást követően még mindig fertőzőképesek. Ez veszélyforrást jelent a lakosságra, ezért tartják számon veszélyes hulladékként.

A projekt megvalósításához kapcsolódóan a Miskolci Egyetem kutatói szabadalmi bejelentést tettek, eredményeiket ezt követően rangos angol nyelvű szaklapokban fogják közzétenni, de az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) koronavírussal kapcsolatos kiadványában is megjelennek a kutatás eredményei magyar nyelven.

Fotó: eric1513/iStock / Getty Images Plus
Neked ajánljuk
Egy hűtőszekrény is előkerült a Rába nagytakarításakor Már lehet regisztrálni a TeSzedd! hulladékgyűjtő akcióra Egy finom ebédet könnyű megemészteni, a nyomában maradó környezeti terhelést már nehezebb Melegedő óceánokra és rekordmagas metánszintre figyelmeztet a WMO Metrózni fejedelmi élmény
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam