2022. május 26., Evelin, Fülöp
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Horribilis értékű élelmiszer végzi a szemétégetőben Ausztriában

A Greenpeace egy osztrák hulladékégetőben végzett és videón is rögzített vizsgálata alapján legalább 1,4 milliárd euróra tehető mennyiségű élelmiszer kerül elégetésre évente.

A csoport szinte hihetetlen felfedezéseket tett az égetőben, ahol többek között eredeti bolti csomagolásban kidobott húsok is várakoztak megsemmisítésre. Sajnos ez a pazarlás – ha nem is ilyen meghökkentő mértékben – több európai országban is tetten érhető – írja a topagrar.at nyomán az Agroinform.hu.

A Greenpeace hangsúlyozta, hogy az élelmiszerek elégetése egyúttal az előállításukra feleslegesen ráfordított, mintegy 1,5 millió tonna szén-dioxid-kibocsátással és hatalmas talajkimerüléssel járó emberi munka semmibevételét is jelenti.

Ugyanez az élelmiszer-mennyiség a talajok tápanyagait is feleslegesen használta el, tehát az értelmetlen élelmiszer-kidobást többszörös áron kell megfizetni.

Az ausztriaihoz hasonló méretű élelmiszer-pazarlással Európa más országaiban is találkozhatunk. Ezért kell szorgalmazni a botrányos és elkerülhető pazarlás rendszeres, állami színtű felmérését, illetve a veszendőbe menő élelmiszer mennyiségének a felére csökkentését 2030-ig – hangsúlyozta Sebastian Theissing-Matei, az osztrák Greenpeace szóvivője.

Fotó: Fevziie Ryman/iStock/Getty Images Plus
Neked ajánljuk
Hogyan veheti fel a harcot egy város a kukában landoló élelmiszerekkel? Mesterséges emésztőrendszerrel dolgozza fel a szerves hulladékot egy New York-i lakópark Miért jó gombát fogyasztani? A helytelen földhasználat és az aszályok is növelik az Irakot sújtó porviharok gyakoriságát Újbuda sem maradt új Bubi-állomások nélkül
Tovább a forrásra: agroinform.hu
Vissza
Hírfolyam