2022. május 21., Konstantin
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Szegeden felszámolják a hulladékgyűjtő szigeteket

Mivel a szigeteket elkezdték illegális lerakóként használni, a korábban üzemeltetett 50 gyűjtőszigetből 16-ot már felszámoltak.

A hosszú évek óta az utcakép szerves részét képező, földbe süllyesztett tárolóhengereket sorra számolja fel az önkormányzat. Az ok nem meglepő, egyszerűen nem tudták tartani a tempót az illegális lerakókkal, és más módokon próbálják ezentúl begyűjteni a lakosság szelektálható szemetét – számolt be róla a Szegeder és a Telex.

A Szegedi Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. munkatársai nem tudták elég sűrűn üríteni a szigeteket, aminek következtében valódi balkáni állapotok jöttek létre a hengereken kívül gyülemlő, különböző fajta szemétkupacok láttán.

Szegeden a 2000-es évek eleje óta 50 hulladékgyűjtő sziget épült fel, de „az akkori időszaknak megfelelő, kezelő nélküli pontok sajnos nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeinket” – mondta el a Szegedi Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója, Makrai László, aki szerint is a szigetek megvalósulásukat követően rövid időn belül a felelőtlen használat következtében illegális hulladéklerakókká váltak.

Bár a gyűjtőszigetek tartályait és edényeit hetente háromszor ürítik, azok környékét pedig minden kedden takarítják, így is rengeteg az illegális szemét, amelynek eltakarítására 2020-ban 7 millió forintnál is többet kellett költeniük.

Fotó: MTVA/Bizományosi: Faludi Imre

A kialakult helyzetre tekintettel, a pályázati fenntartási időszak leteltét követően, Szeged önkormányzatával egyeztetve elkezdték a szennyezett hulladékgyűjtő szigetek lassú, fokozatos felszámolását. Ezt a leépítési folyamatot elsősorban a házhoz menő szelektív gyűjtési rendszer teljes körű bevezetése tette lehetővé.

A szigetek indokolt, ütemezett felszámolását a továbbiakban is folytatják, és csak azok fognak megmaradni, amelyeket a környékbeli lakosok megfelelően használnak.

Neked ajánljuk
Egy hűtőszekrény is előkerült a Rába nagytakarításakor Már lehet regisztrálni a TeSzedd! hulladékgyűjtő akcióra Egy finom ebédet könnyű megemészteni, a nyomában maradó környezeti terhelést már nehezebb Rekordmeleget hozott a május Franciaországban Lépésről lépésre halad Japán afelé, hogy valóban az óceánba engedjék a fukusimai szennyvizet
Tovább a forrásra:
Vissza
Hírfolyam