2022. május 21., Konstantin
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A szelektív hulladékgyűjtés többet jelent a papír és a műanyag leválasztásánál

Egészségünk és környezetünk, Földünk jövőjének védelmében jó, ha szintén külön gyűjtjük a fémet, az üveget és a textilt, valamint a zöld-, az elektronikai és a veszélyes hulladékokat – például a használt étolajat, a kiégett izzókat és a lemerült elemeket – mondta el a Magyar Nemzetnek Agatics Roland, a Duna–Tisza közi Hulladékgazdálkodási Nonprofit (DTKH) Kft. ügyvezetője.

Az elektromos és elektronikai eszközök több alapvető építőelemből – egyebek mellett áramköri kártyákból, kábelekből és vezetékekből, akkumulátorokból és elemekből – állnak, az alkatrészek többsége pedig nehézfémeket (higanyt, ólmot, krómot) és halogénezett anyagokat tartalmaz – mutatott rá a Magyar Nemzet.

A hulladékgazdálkodási szakember kiemelte: a veszélyesnek minősülő e-hulladékok kimagasló kockázatot jelentenek a természetre és az egészségünkre a bennük található káros és mérgező vegyi anyagok miatt, amelyek

megfelelő kezelés hiányában, a földbe temetve kilúgozódnak, és a talajba, majd az ivóvízbe és az élelmiszerekbe jutnak.

Éppen ezért is különösen fontos, hogy az elektronikai hulladékot is minél nagyobb mértékben hasznosítsuk, valamint ezt követően a fennmaradó részüket környezetvédelmi követelményeket kielégítő módon ártalmatlanítsuk, és hogy utóbbiak is a lehető legkisebb arányban kerüljenek a lerakókba – hangsúlyozta Agatics Roland.

A még ép, vagyis összeszerelt elektronikai hulladék egy részét, így az elektronikai cikkeket, illetve a kiégett izzókat és a lemerült elemeket számos áruház is fogadja.

Fotó: Reimphoto/iStock/Getty Images Plus

Emellett leadhatjuk a használaton kívülivé vált termékeket azokban a hulladékudvarokban is, amelyek engedélye ezek átvételére is kiterjed.

2021-ben a DTKH 467 245 kilogramm e-hulladékot gyűjtött be ilyen létesítményeiben. A típusaik szerint szétválogatott hulladék az átvételt követően az NHKV Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. tulajdonába kerül, az ő megbízásukból a hulladékgazdálkodó juttatja el az üzemekbe, amelyekben megfele­lően kezelik, hasznosítják, illetve ártalmatlanítják – ismertette a DTKH ügyvezetője.

Neked ajánljuk
Egy hűtőszekrény is előkerült a Rába nagytakarításakor Már lehet regisztrálni a TeSzedd! hulladékgyűjtő akcióra Egy finom ebédet könnyű megemészteni, a nyomában maradó környezeti terhelést már nehezebb Rekordmeleget hozott a május Franciaországban Lépésről lépésre halad Japán afelé, hogy valóban az óceánba engedjék a fukusimai szennyvizet
Tovább a forrásra: magyarnemzet.hu
Vissza
Hírfolyam