2022. május 23., Dezső
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Ambiciózus felütéssel indultak a globális műanyagegyezményről szolgáló tárgyalások

Az ENSZ tagállamai Nairobiban találkoznak, hogy megállapodjanak a műanyagszennyezés elleni első globális összefogás tervéről, amely segíthet megakadályozni a tengeri élőhelyek pusztulását, a táplálékláncok szennyezését, valamint egy egyre súlyosabb környezeti válság kialakulását.

A találkozó előtt a leginkább vitás kérdés az volt, hogy a megállapodás jogilag kötelező vagy önkéntes lesz-e, és hogy a műanyaggyártással és az egyszer használatos csomagolások tervezésével foglalkozik-e, vagy csak a hulladékgazdálkodás és az újrahasznosítás javítására korlátozódik – ismertette a Reuters nyomán a Portfolio.

A külföldi lap értesülései szerint a szerződésnek „a műanyagok teljes életciklusával”, azaz a gyártással és a tervezéssel, valamint a hulladékkezeléssel is foglalkoznia kellene.

A szövegtervezetet február 28-án kora reggel, egy hétig tartó éjszakába nyúló tárgyalások után véglegesítették a technikai szakértők.

Az állásfoglalás-tervezet azt is javasolja, hogy a szerződés támogassa a műanyag csomagolások fenntartható tervezését, hogy azok újrafelhasználhatók és újrahasznosíthatók legyenek, ami jelentős változás lenne a nagy fogyasztási cikkeket gyártó vállalatok számára, amelyek egyszer használatos csomagolásban árulják termékeiket.

A tervezet szerint egy kormányközi tárgyalóbizottságot hoznának létre a teljes szerződés részleteinek egyeztetésére azzal a céllal, hogy a megállapodás 2024-re létrejöhessen.

A műanyag gyártása hatalmas szén-dioxid-kibocsátással jár, miközben a természetbe szivárogva lassan valamennyi élőhelyet beszennyezi Fotó: alexstockphoto21/iStock Editorial/Getty Images Plus
Neked ajánljuk
Egy hűtőszekrény is előkerült a Rába nagytakarításakor Sikerül túljárni a szemetelő varjúk eszén? Egy finom ebédet könnyű megemészteni, a nyomában maradó környezeti terhelést már nehezebb Az óceánok változó hőviszonyai hatással lesznek az időjárás-előrejelzésre is Négy ország a tengeri szélenergiáért, a gázimporttól való függés ellen
Tovább a forrásra: portfolio.hu
Vissza
Hírfolyam