2022. május 20., Bernát, Felícia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

NASA-animáció mutatja be, hol vannak az óceánon mozgó szemétszigetek (videóval)

Az űrügynökség öt évvel ezelőtt végzett egy vizualizációs kísérletet az óceánokba került műanyagszemét mozgásának vizsgálatára. A felvétel az elmúlt 35 évben az óceánokba kihelyezett lebegő kutatóbójákból származó adatok felhasználásával készült, s rávilágított, hogy az emberiség milyen mértékben teszi tönkre az óceánokat évi 8 millió tonnányi hulladékkal.

A térképen a Nemzeti Óceán‑ és Légkörkutatási Hivatal (NOAA) által telepített több ezer bóját fehér pontok jelzik, melyek a forgó óceáni áramlatok nagy rendszerébe vándoroltak, a tudósok pedig ennek a vándorlásnak a mintázatát figyelték. 

A videóban 0:53-nél válik világossá a mozgásukból és tömörülésükből, hogy hol gyűlt össze a tengeri áramlatok által szállított hulladék öt óriási szemétszigetté.

Mivel a műanyagszemét jó része időközben elsüllyed, a tudósok szerint akár 12,7 millió tonna is lehet az a hulladékmennyiség, amely évente szennyezi az óceánt.

Neked ajánljuk
Magyar cég fejlesztése hozhat áttörést a bioműanyagok világában A technológiát hívják segítségül az óceánokba szivárgó szemét megállításához A NASA közvetítése a teljes holdfogyatkozásról (videó) Segítőközpont a menekültekért Zöldáramot szolgáltató elektromosautó-töltőket telepítenek országszerte
Tovább a forrásra: nasa.gov
Vissza
Hírfolyam