2022. május 23., Dezső
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

173 ország közös szabályozása a műanyagokról

Az ENSZ környezetvédelmi közgyűlésén 173 ország megegyezett, hogy két éven belül kidolgoznak egy kötelező érvényű nemzetközi szerződést a műanyagok gyártásának, forgalmazásának és újrahasznosításának szabályozásáról – írja a Guardian alapján a telex.hu. 

A cikk felidézi, hogy az 1950 és 2017 között előállított kb. 9,2 milliárd tonna műanyagból 7 milliárd tonna ma már hulladék, amelynek 75 százaléka hulladéklerakókba került vagy felhalmozódott a szárazföldi és vízi ökoszisztémákban.

„A műanyagszennyezés járvánnyá nőtte ki magát. A mai határozattal hivatalosan is elindultunk a gyógyulás útján”

– mondta Espen Barth Eide, az ENSZ aktuális környezetvédelmi közgyűlésének elnöke, Norvégia környezetvédelmi minisztere. Inger Andersen, az ENSZ Környezetvédelmi Programjának igazgatója szerint a 2015-ös párizsi klímaegyezmény óta ez a legfontosabb többoldalú környezetvédelmi megállapodás.

Ha nem cselekszünk, a műanyagtermelés 2050-re megnégyszereződik. Képünk illusztráció Fotó:Pixabay

A kenyai Nairobiban ülésező közgyűlésen a 173 ország létrehozott egy kormányközi tárgyalóbizottságot, amelynek feladata a pontos szerződés kidolgozása. A részt vevő országok egyetértettek abban, hogy nemcsak a hulladék kezelését, de a műanyag gyártását is közösen kell szabályozni. A műanyagtermelés az előrejelzések szerint 2050-re csaknem megnégyszereződik, és a globális szén-dioxid-kibocsátás 10-13 százalékát teszi majd ki. A most felállított bizottságnak az is a feladata, hogy két éven belül globális stratégiát dolgozzon ki ennek a megelőzésére.

Neked ajánljuk
Magyar cég fejlesztése hozhat áttörést a bioműanyagok világában A technológiát hívják segítségül az óceánokba szivárgó szemét megállításához A magyarok többsége támogatná a műanyag palackok visszaválthatóságát Az óceánok változó hőviszonyai hatással lesznek az időjárás-előrejelzésre is Négy ország a tengeri szélenergiáért, a gázimporttól való függés ellen
Tovább a forrásra: telex.hu
Vissza
Hírfolyam