2022. május 21., Konstantin
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Nem a polipoknak kellene remekelniük az újrahasznosításban

Ahogy azt videók is tanúsítják, a polipok egyre gyakrabban használnak emberi szemetet, hogy fészket vagy menedéket építsenek maguknak. Azonban az elsőre sokak számára mulatságosnak tűnő látvány a tengerek mélyén zajló drámára figyelmeztet.

A tengerfenéken élő állatok megváltozott viselkedésére több száz víz alatti fotó kielemzése után következtettek a tudósok. A Marine Pollution Bulletin című tudományos folyóiratban publikált jelentésben 24 polipfajról közöltek megfigyeléseket – ismertette a The Guardian alapján a SzeretlekMagyarország.hu.

A tengeri élőlények közül régóta a legokosabbak és legkreatívabbak közé sorolt polipok

az iszapban landoló üvegpalackokból és üdítős dobozokból búvóhelyet építettek maguknak, de olyan példány is akadt, amelyik egy akkumulátorba költözött be.

A polipok kiválóan alkalmazkodnak a megváltozott mélytengeri környezethez: bármi kerül az útjukba, azonnal megtalálják a módját, hogyan használják fel az életükben. Ugyanakkor előnyben részesítik azokat a tárgyakat, melyek épségben érnek le a tenger fenekére. Főleg a sötétebb vagy nem átlátszó holmikban keresnek menedéket.

Fotó: Caters Clips/youtube.com

Maira Proietti ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy bár látszólag nagyszerű dolog a polipok kreativitása, valójában sokkal szomorúbb dolog áll a viselkedésük hátterében: az állatok azért választják a hulladékot búvóhelynek, mert egyre kevesebb az olyan természetes menedék a tengerek mélyén, mint például a kagylók héja.

A kiselejtezett abroncsokba, használt akkumulátorokba vagy műanyag dobozokba fészkelő állatok ugyanakkor fokozottan ki vannak téve a káros anyagok mérgező hatásainak.

Fotó: Andriy Nekrasov/iStock/Getty Images Plus
Neked ajánljuk
Magyar cég fejlesztése hozhat áttörést a bioműanyagok világában A technológiát hívják segítségül az óceánokba szivárgó szemét megállításához A magyarok többsége támogatná a műanyag palackok visszaválthatóságát Mennyire segíti elő a hazai szabályozás a vállalatok felelős hulladékgazdálkodását? 25 ezer autó használt akkumulátorát dolgozza fel évente a Hydrovolt frissen nyílt üzeme
Tovább a forrásra: szeretlekmagyarorszag.hu
Vissza
Hírfolyam