2022. május 25., Orbán
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Erdőn-mezőn indul a Tavaszi nagytakarítás

Mindenki, aki csak egy zsák szemetet is kihoz az erőből, másként fog viselkedni ott – hangsúlyozta az erdők világnapjától április 22-ig, a Föld napjáig tartó Tavaszi nagytakarítás – Takarítsuk ki együtt a természetet! elnevezésű kezdeményezés kezdőnapján Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos.

A 2022-es Tavaszi nagytakarítás akció kezdőnapján Palkovics László innovációs és technológiai miniszter az illegálisan lerakott hulladék felszámolásának fontosságát hangsúlyozva felidézte: kormányzat 2019-ben hirdette meg a magyar klímavédelmi akciótervet, amelynek egyik elemeként az illegálisan lerakott hulladékot szeretnék felszámolni.

Felmérésük szerint a leggyakrabban lomb, háztartási vegyes hulladék, építési törmelék, valamint zöldhulladék kerül ki a zöld területekre

– ismertette, közölve: idén is folytatják azt a tavaly indított, 13 milliárd forintos támogatási programot, amely az önkormányzatok számára biztosít forrást hulladéklerakók létesítéséhez.

Önkéntesek szemetet szednek a Tavaszi nagytakarítás – Takarítsuk ki együtt a természetet akció nyitóeseményén Fotó: MTI/Kovács Tamás

Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos elmondta: kezdeményezésükhöz tavaly tizenegy erdészet, három nemzeti park és számtalan önkormányzat csatlakozott, az idei program pedig az ITM csatlakozásának köszönhetően a tavalyinál is nagyobb jelentőségű lesz. A Tavaszi nagytakarítás

fontos céljának nevezte a fiatalok, iskolások, vándortáborozók és felnőttek bevonását – egyúttal reményének adott hangot, hogy az akciónak köszönhetően élhetőbb, tisztább és jobb mentális állapotban lévő országban éljünk az elkövetkező években.

Csépányi Péter, a Pilisi Parkerdő erdőgazdálkodási és természetvédelmi vezérigazgató-helyettese kiemelte: a fenntartható erdőgazdálkodás része az erdők ökoturisztikai, szociális-társadalmi funkcióinak megőrzése is, ezért fontos, hogy tiszták maradjanak az erdők.

Kézdy Pál, a Duna–Ipoly Nemzeti Park Igazgatóságának (DINPI) általános igazgatóhelyettese szerint az ilyek akcióknak komoly szerepük van az emberek gondolkodásmódjának formálásában, ugyanakkor a megtisztított területek a későbbi szemétlerakókat is kevésbé vonzzák.

Neked ajánljuk
Egy hűtőszekrény is előkerült a Rába nagytakarításakor Sikerül túljárni a szemetelő varjúk eszén? Egy finom ebédet könnyű megemészteni, a nyomában maradó környezeti terhelést már nehezebb A helytelen földhasználat és az aszályok is növelik az Irakot sújtó porviharok gyakoriságát Újbuda sem maradt új Bubi-állomások nélkül
Tovább a forrásra: hirado.hu
Vissza
Hírfolyam