2022. május 20., Bernát, Felícia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Rovarszárnyak ihlette csomagolás segíthet megállítani az élelmiszer-pazarlást

A megtermelt élelmiszer közel harmadát ki kell dobni, és sokszor egész rakományokat semmisítenek meg, ha baktériumfertőzést észlelnek. Egy új, ausztrál–japán közreműködéssel készült bevonat ezen a helyzeten javíthat, és különösen a nagy távolságokba szállítandó élelmiszereknél, legfőképp a hús vagy a tejtermékek esetén javíthatja jelentősen az élelmiszerek eltarthatóságát.

A rovarszárnyak felszíne alapján kifejlesztett szerkezet a baktériumok 70 százalékát elpusztítja – számolt be a Melbourne-i Királyi Műszaki Egyetem (RMIT) híre alapján a National Geographic.

A szitakötők vagy a kabócák szárnyán rengeteg nanoméretű, a baktériumok méretének megfelelő nagyságú tüske található, amelyek a hozzájuk érő baktériumok sejtmembránját fizikailag szétszaggatják, mindenféle kémiai anyag nélkül elpusztítva a baktériumokat – magyarázta Elena Ivanovna, a kutatás vezetője.

Mivel nincs kémiai hatóanyag, így a baktérium nem képes rezisztenciát kialakítani a felülettel szemben.

Az ausztrál kutatók és japán társaik a ACS Applied Nano Materials szakfolyóiratban számoltak be a felfedezésről és a fejlesztésről.

A kutatók mintegy 10 éve fedezték fel ezt a baktériumölő mintázatot a rovarokon, és azóta rengeteg kísérletezéssel végre sikerült is ezt a felületet leutánozniuk, és a közelmúlt technológiai fejlesztéseinek köszönhetően műanyagra nyomtatniuk. A következő feladat az lesz, hogy a bevonatot ipari méretekben is elő lehessen állítani.

Fotó: DaydreamsGirl/E+/Getty Images
Neked ajánljuk
Mesterséges emésztőrendszerrel dolgozza fel a szerves hulladékot egy New York-i lakópark Magyar cég fejlesztése hozhat áttörést a bioműanyagok világában Miért jó gombát fogyasztani? Melegedő óceánokra és rekordmagas metánszintre figyelmeztet a WMO Metrózni fejedelmi élmény
Tovább a forrásra: ng.24.hu
Vissza
Hírfolyam