2022. május 25., Orbán
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Hulladékmentesítő szerkezetet helyeztek üzembe Nagyváradnál a Sebes-Körösön

A most üzembe helyezett víztisztító szerkezet a folyóban úszó hulladékot mozgatható karon keresztül állítja meg, és gyűjtőtartályba irányítja. A begyűjtést követően a hulladékot újrahasznosítják – mondta el Tánczos Barna romániai környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti miniszter.

A folyóban úszó hulladékot összegyűjtő szerkezetet helyeztek üzembe Nagyváradnál a Sebes-Körösön, közölte szerdán a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ).

Tánczos Barna kiemelte: a beruházás a magánszektor kezdeményezésére, a civil szektor és a hatóságok együttműködésével valósult meg. A most átadott hulladékmentesítő szerkezethez hasonlót telepítenek a következő két hónapban a Szamoson is.

A román vízügyi hatóság ugyanakkor további hét, az úszó hulladék összegyűjtésére alkalmas berendezés terveit készítette el – ebből négyet a Szamosok medencéjében, hármat pedig a Körösök medencéjében helyeznek el.

Tánczos Barna arról is beszámolt, hogy az elmúlt két napban a folyók megtisztításán dolgozó romániai és magyarországi szakemberekkel találkozott. Kedden Szatmárnémetiben mutatták be az integrált hulladékmentesítő rendszer tervét, amellyel az ország nyugati felében található folyókon gyűjtik be az úszó hulladékot.

Áder János köztársasági elnök tavaly július elején levélben hívta fel az Európai Bizottság elnökének figyelmét a Tiszán és a Szamoson át Magyarországra érkező nagy mennyiségű hulladék problémájára. Tánczos Barna tavaly júniusban látogatott Magyarországra, ahol többek között Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel, valamint Nagy István agrárminiszterrel találkozott, és a folyami szennyezésekről is beszéltek.

A Szent László híd a Sebes-Körös felett
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt
Neked ajánljuk
Magyar cég fejlesztése hozhat áttörést a bioműanyagok világában A technológiát hívják segítségül az óceánokba szivárgó szemét megállításához A magyarok többsége támogatná a műanyag palackok visszaválthatóságát A helytelen földhasználat és az aszályok is növelik az Irakot sújtó porviharok gyakoriságát Újbuda sem maradt új Bubi-állomások nélkül
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam