2022. május 26., Evelin, Fülöp
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Egy nyegle pöccintés, egy gyors taposás – és kész a szennyezés

Bár csak egy kis darab ártalmatlan papírnak tűnik, a cigarettacsikk valójában nagyon is súlyos károkat képes okozni: mivel alapanyaga lényegében műanyag, hosszú évekig megmarad a föld alá temetve vagy épp a vizekben sodródva, ahol ráadásul több tucat veszélyes vegyület oldódik ki belőle, többek között arzén, ólom és nikotin is. Nem csoda, hogy világszerte igyekeznek megállítani az egyik legapróbb, de egyben leggyakoribb szemétből származó szennyezést. 

Sok helyen intenzíven küzdenek a cigarettacsikkek ellen: mivel a dohányzók egy része minden tiltás ellenére eldobálja a csikkeket, ezért Spanyolországban egy friss törvény értelmében a tengerparti önkormányzatok akár be is tilthatják a dohányzást a tengerpartokon. Az előterjesztést 280 ezer ember írta alá az országban – ismertette az Origo.

Koppenhágában a helyi önkormányzat formatervezett zsebhamutartókkal hívja fel a figyelmet arra, hogy a csikkeknek nem a homokban, hanem a szemetesben van a helyük.

San Francisco városában száz speciális, cigaretta alakú hamutartót helyeztek el a közterületeken, hogy felhívják a figyelmet a problémára.

A csikkek Magyarországon is gondot jelentenek: a KSH adatai szerint a lakosság több mint negyede, 27 százaléka dohányzik. Az eldobott csikkek látványa pedig nem csak a szemet bántja – miközben összeszedni nagyon nehéz őket.

Fotó: Dcelotti/iStock/Getty Images Plus
Neked ajánljuk
Pénzzel honorálja a csikkek összegyűjtését a katalán kormány Pénzzel honorálja a csikkek összegyűjtését a katalán kormány Egy hűtőszekrény is előkerült a Rába nagytakarításakor Sokallják a 480 farkast Svédországban, 170-re akarják csökkenteni Nemcsak a hordozórakéták, de a kibocsátásuk is az eget veri
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam