2022. május 26., Evelin, Fülöp
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Sokféle haszonnal járna a visszaváltható borospalackok reneszánsza

Egy nemrég megjelent, a különféle csomagolóanyagok életciklus-elemzését bemutató tanulmány szerint az egyszer használatos üvegpalacknak a többi csomagolással összevetve (pl. PET, alumínium és italos karton) sokkal nagyobb a környezeti hatása, ami az üveggyártási folyamat rendkívüli energiaigényére vezethető vissza. Ezért mindent meg kell tennünk, hogy megelőzzük az üveg hulladékká válását – hangsúlyozza a Humusz.

A borágazatban legtöbbször egyszer használatos üvegpalackokkal találkozunk csomagolásként. Másrészről az üveg 100%-ban újrahasználható, az életciklusa végén pedig 100%-ban újrafeldolgozható, inert, azaz környezetével kémiai reakcióba nem lépő anyag, amely tulajdonsága még inkább alkalmazhatóvá teszi élelmiszerrel érintkező csomagolóanyagként.

Ha az – egyébként optimális esetben akár negyvenszer is újratölthető –  üvegpalackokat ötször újratöltjük, akkor a teljes környezeti hatás az egyszer használható üvegpalackokhoz viszonyítva a harmadára csökken.

Az újrahasználat előnyei azonban a szervezet szerint jóval túlmutatnak a környezetvédelem területén, számos általános hasznot hozva a társadalom és a gazdaság számára. Az újrahasználat ugyanis

  • költségmegtakarítást jelent a településeknek (pl. a közterületek takarítása és a hulladékkezelés terén);
  • munkahelyeket teremt;
  • emellett többszörös előnnyel jár a kiskereskedelmi és a vendéglátóipari vállalkozások számára azáltal, hogy előmozdítja a vásárlói hűség kialakulását, a fogyasztók elköteleződését, és általánosságban pozitívabb fogyasztói élményt nyújt.

Sajnos az európai országok nagy részében nem használják újra a borospalackokat, ezért kulcsfontosságú az újrahasználati rendszerek bevezetésére irányuló kezdeményezések kidolgozása – így született meg a Katalóniában megvalósított reWINE is, amely több mint 21 756 tonna hulladék keletkezését akadályozta meg, és több mint 300 munkahely létrejöttéhez járult hozzá.

Miközben másutt a bevezetésükért dolgoznak, Magyarországon folyamatosan tűnnek el a boltok polcairól a betétdíjas üvegek: a Humusz Szövetség 2021 nyarán adott ki állásfoglalást több civil szervezettel együttműködve az italcsomagolások hatékony betétdíjas rendszerének bevezetéséért. Nem kell hozzá feltalálni a spanyolviaszt: évtizedeken keresztül elérhetők voltak a lakosok számára a visszaváltható palackokban forgalmazott üdítők és alkoholos italok. 

Fotó: Credit:/E+/Getty Images
Neked ajánljuk
Egy hűtőszekrény is előkerült a Rába nagytakarításakor Sikerül túljárni a szemetelő varjúk eszén? Egy finom ebédet könnyű megemészteni, a nyomában maradó környezeti terhelést már nehezebb A helytelen földhasználat és az aszályok is növelik az Irakot sújtó porviharok gyakoriságát Újbuda sem maradt új Bubi-állomások nélkül
Tovább a forrásra: humusz.hu
Vissza
Hírfolyam