2022. május 25., Orbán
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Új gumiabroncs segítheti megszüntetni az egyik legfontosabb mikroműanyag-forrást

Felmérések szerint a levegőben lévő mikroműanyagok 85 százaléka a gumiabroncsok kopása miatt képződik. Dél-koreai kutatók kifejlesztettek egy ökoabroncsot, amely megakadályozza ezt a szennyezést.

Cheolhee Lee, Junhoo Lee és Seongjong Kang kutatók szerint az elektromos és hidrogénüzemű autók térnyerésével még több mikroműanyag-részecske juthat a levegőbe, mivel ezek az akkumulátor miatt nehezebbek, erősebben kopik az abroncs – ismertette a Behance nyomán a 365.reblog.hu.

A dél-koreai kutatók által kifejlesztett Nexen Pureback abroncs a különleges mintázatával a rovátkáiba gyűjti össze a mikroműanyagokat, és onnan továbbjutnak a kerékagyba szerelt gyűjtőkapszuláig.

Amikor az abroncson és a felnin megjelenik a piros jelzés, ideje kicserélni a megtelt kapszulát egy üresre, és mehet tovább az autó, amely így nem szennyezi műanyaggal a talajt és a levegőt.

Mikroműanyagoknak nevezzük azokat a mikroszkopikus méretű műanyagdarabkákat, amelyek kisebbek, mint öt milliméter. A pici mikroműanyag-részecskék összekeverednek a porral, és lenyeljük őket: kutatások szerint már az anyaméhen belül, a méhlepényben is kimutatható a mikroműanyagok jelenléte, tehát a meg nem született magzatok is érintkeznek vele.

Egyelőre nem tudjuk, mit okoznak a részecskék a szervezetünkbe kerülve, de azt már igen, hogy rájuk tapadhatnak káros vegyületek, amelyeket a műanyaggal együtt lenyelünk, illetve belélegzünk. 

Fotó: AvigatorPhotographer/iStock / Getty Images Plus
Neked ajánljuk
Magyar cég fejlesztése hozhat áttörést a bioműanyagok világában A technológiát hívják segítségül az óceánokba szivárgó szemét megállításához A magyarok többsége támogatná a műanyag palackok visszaválthatóságát A helytelen földhasználat és az aszályok is növelik az Irakot sújtó porviharok gyakoriságát Újbuda sem maradt új Bubi-állomások nélkül
Tovább a forrásra: 365.reblog.hu
Vissza
Hírfolyam