2022. május 21., Konstantin
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Egy komposztáló, amely nemcsak hasznos, de akár a szoba dísze is lehet

Udvarnoki Tünde a Messzelátó Egyesületben évek óta dolgozik azon, hogy megtanulja és átadja az örömteli városi életmód elemeit, praktikáit, és megerősítő, összetartó közösséget formáljon maga körül. 3 éve azonban keramikus barátaival közösen új projektbe kezdett. Ez a COMPOT.

„Sok embernek jut eszébe beltéri komposztálót készíteni vagy venni, ami nagy örömmel tölt el, mert több embert érdekel a lebomló hulladék sorsa” – mondta el Udvarnoki Tünde a Zöldboltnak adott interjúban.

Tünde 10 éve komposztál beltérben, az évek során több komposztálófajtát is épített, műanyag dobozoktól kezdve fából és még anyagból is varrt. A COMPOT ötlete 3 éve született meg 2019-ben, mert szeretett volna egy agyagból készült letisztult komposztálót.

A megvalósítás érdekében egy keramikus és kályhaépítő barátjával együtt a Climate KIC Green House Accelerator programjában vett részt a COMPOT komposztáló ötletével.

A COMPOT közösen készült több fazekas, keramikus bevonásával. Az évek alatt mindenki beleadott valamit a COMPOT-ba: „igen fontos pont volt, hogy egy szép komposztálót készítsünk, ami hasznos, de büszke része lehet a konyhának és/vagy a nappalinak” – hangsúlyozza a komposztáló megálmodója.

A COMPOT-ban a teljes komposztálási folyamat játszódik le, amiben az aerob (oxigénnel teli környezetet kedvelő élőlényekkel) lebontás van előnyben. „A komposztaktivátorban nagy mennyiségben vannak a komposztálásban hasznos baktériumok és gombák, vagyis nagyon sok szemmel nem látható lebontó élőlény „dolgozik” a komposztunkban. Ezzel oltod be minden etetésnél a COMPOT-ot, amikor a lebomló hulladékodat és az aktivátort beleteszed az edénybe” – mondta el a komposztáló működéséről Udvarnoki Tünde.

A komposztálóval kapcsolatos további információkért és a beszerzéssel kapcsolatban érdemes felkeresni a Zöldbolt oldalát.

Fotó: Com-Pot Agyag Beltéri Komposztáló/facebook.com
Neked ajánljuk
Magyar cég fejlesztése hozhat áttörést a bioműanyagok világában A technológiát hívják segítségül az óceánokba szivárgó szemét megállításához Mi születhet egy jógamatrac és egy kávészsák nászából Rekordmeleget hozott a május Franciaországban Lépésről lépésre halad Japán afelé, hogy valóban az óceánba engedjék a fukusimai szennyvizet
Tovább a forrásra: zoldbolt.hu
Vissza
Hírfolyam