2022. május 23., Dezső
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Egy kézenfekvő apropó és alapos ok, hogy búcsút mondj a palackozott víznek!

2022-ben a víz világnapjának fókuszában a felszín alatti vizek megőrzése állt, amelyek bár láthatatlanok, egyszerre táplálják az ivóvízhálózatot, az ipart és a mezőgazdaságot, és tartják fenn a természetes ökoszisztémákat. Éppen ezért kiemelten fontos, hogy megvédjük a szennyezésektől, például a mikroműanyagoktól.

Megdöbbentő adatot publikált 2021-ben a Reloop: a szakmai szervezet adatai szerint a vizsgált 27 európai országból 2017-ben Magyarországon volt a legmagasabb az egyszer használatos italcsomagolás-hulladék egy főre jutó mennyisége (évi 186 db). Ez a mennyiség 2019-re tovább nőtt, fejenként 211 darabra, így összesen több mint 2 milliárd eldobott PET-, alumínium- és üveg italcsomagolás végezte hulladékként hazánkban – ismertette a Don't Waste It.

Ennek a flakonhegynek a nagy része műanyag palack, legalább másfél milliárd PET-palackot hoznak forgalomba évente hazánkban. A hatalmas PET-mennyiségnek kb. 70%-a nem kerül újrahasznosításra, így egymilliárd palack lerakókban, égetőkben, folyómedrekben vagy a tengerparton végzi, majd mikroműanyaggá szétesve bekerül folyóinkba és az ivóvizünkbe, hatalmas terhet róva környezetünkre.

Nemzetközi és immár magyar vízmintaelemzések is kimutatták már a mikroműanyag-szemcsék jelenlétét talajvízben és csapvízben is.

Magyarország a Föld, sőt még Európa országainak többségéhez képest is kivételes helyzetben van, hiszen az ország egyedülálló ivóvízkészlettel rendelkezik. Jelenleg hazánkban minden településen van vezetékes ivóvíz, a közműves ivóvízhálózatra kötött lakások aránya minden megyében 90% feletti. Ennek ellenére a MASZESZ 2020-as kutatása szerint a magyar társadalom 27%-a egyáltalán nem fogyaszt csapvizet, helyette palackozott vizet választanak.

Változtatni kell ezen a szokáson a saját egészségünk érdekében: kutatások bizonyítják, hogy éves szinten 90 000 darab mikroműanyag-részecskét visz be a szervezetébe az, aki csak palackozott italokat fogyaszt, ezzel szemben aki csak és kizárólag csapvizet iszik, elenyésző mennyiségű műanyagdarabkát juttat a szervezetébe.

A palackozott vizek vásárlása emellett teljesen feleslegesen fokozza a természet műanyagterhelését a szemétbe kerülő PET-palackok miatt, a víz csomagolás nélkül a legjobb.

Fotó: Umkehrer/E+/Getty Images
Neked ajánljuk
Újrapoharakkal csökkenti a hulladék mennyiségét a Veszprémi Állatkert Papírcsomagolásba költözhet a ketchup Áder János a klímaváltozásról tartott előadást a révkomáromi diákoknak Az óceánok változó hőviszonyai hatással lesznek az időjárás-előrejelzésre is Négy ország a tengeri szélenergiáért, a gázimporttól való függés ellen
Tovább a forrásra: dontwasteit.hu
Vissza
Hírfolyam