2022. május 23., Dezső
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az emberi egészségre és a környezetre is fenyegetést jelent a rosszul kezelt kórházi hulladék

Az ENSZ egészségügyi világszervezetének (WHO) friss jelentése szerint a veszélyes hulladékok leginkább a szegényebb országokat veszélyeztetik, ahol a szemét nagy részét egyszerűen nyílt gödrökben égetik el, vagy a végletekig kihasznált, elavult égetőkben, ahol nincs szennyezés-ellenőrzés.

A WHO szerint világszerte minden harmadik egészségügyi intézmény nem kezeli biztonságosan az egészségügyi hulladékot – Afrikában ez az arány még rosszabb, mintegy 60 százalékos – ismertette a Scientific American nyomán a Magyar Hang.

A Covid–19-járvány az egészségügyi hulladék mennyiségének jelentős növekedéséhez, az erőforrásokkal ellátott egészségügyi létesítmények túlfeszítettségéhez és a szilárd hulladék környezeti hatásainak súlyosbodásához vezetett.

Márpedig a használt kesztyűk, tesztkészletek és fecskendők tömeges égése mérgező szennyeződéseket bocsát ki.

A WHO számításai szerint 2020 márciusa és 2021 novembere között csak az ENSZ és partnerszervezetei 87 ezer tonna egyéni védőfelszerelést és egyéb egészségügyi terméket szállítottak olyan országokba, mint a Kongói Demokratikus Köztársaság, vagy épp Banglades. Az anyag nagy részét felhasználták, majd kidobták.

A világjárvány rávilágított a globális egészségügyi hulladékkezelési rendszerek elégtelenségére, amelyeknek már régóta esedékes a felülvizsgálata – véli Ruth Stringer, a Health Care Without Harm elnevezésű nemzetközi szervezet tudományos és politikai koordinátora. Ideális esetben a legtöbb egészségügyi hulladékot – a koronavírushoz vagy máshoz kapcsolódóan – sterilizálnák, majd újrahasznosítanák. De ahhoz, hogy ez megtörténjen, a hulladékot fel kell osztani a különböző összetevőire, amire sok ország nem képes.

A témában jártas szakértők szerint az anyagfelhasználás minimalizálásán és az újrahasznosítás előmozdításán túl jelentős környezeti előnyök származnának abból, ha a kis kórházak megszabadulnak „a kis méretű égetőktől” –  ugyanis a hulladékkezelés ezekben az égetőkben „nem különbözik a nyílt égetéstől”.

Fotó: Xurxo Lobato/iStock/Getty Images Plus
Neked ajánljuk
Egy hűtőszekrény is előkerült a Rába nagytakarításakor Sikerül túljárni a szemetelő varjúk eszén? Egy finom ebédet könnyű megemészteni, a nyomában maradó környezeti terhelést már nehezebb Az óceánok változó hőviszonyai hatással lesznek az időjárás-előrejelzésre is Négy ország a tengeri szélenergiáért, a gázimporttól való függés ellen
Tovább a forrásra: hang.hu
Vissza
Hírfolyam