2022. május 26., Evelin, Fülöp
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Ezekkel a növényekkel vehetjük fel a harcot a vizeinket szennyező mikroműanyaggal

Kutatók egy csoportja okrából és más növényekből – például Aloe verából, kaktuszból és psziliumból – olyan ragacsot hozott létre, amely képes megtisztítani a vizet és a szennyvizet a mikroszkopikus műanyagtól.

Az okra Európában és az Egyesült Államokban kevésbé ismert, körülbelül 5-10 centiméter hosszú, zöld chilipaprikához hasonló zöldség, amit előszeretettel termesztenek és fogyasztanak Afrikában, Indiában, a Közel-Keleten és Dél-Amerikában – írta meg a Liner.

Az olyan növények, mint az okra vagy a görögszéna, a kutatók szerint legalább olyan hatékonyan képesek kivonni a vízből a mikroműanyagokat, mint a speciális berendezések – ráadásul sokkal olcsóbbak is.

A vizek megtisztítása eddig két lépésben zajlott: először a lebegő műanyagokat távolították el a felszínről, majd ragacsos vegyszert engedtek a vízbe, ami magához vonzotta a mikroszkopikus darabokat, és nagy csomókat képezve lesüllyedt a vízfenékre. Csakhogy ezeknek az anyagoknak egy része potenciálisan káros, és bizonyos körülmények között mérgező vegyi anyagokká alakulhat, ezért égető szükség van új eljárásokra.

A konyhán túli feladatokra is alkalmas zöldség: az okra Fotó: Manivannan Thirugnanasambandam/iStock/Getty Images Plus

Srinivasan régóta vizsgálja a nem mérgező alternatívákat csapatával, kísérleteik során pedig arra jutottak, az okra és görögszéna kombinációjával távolíthatók el a mikroműanyagok leghatékonyabban az óceánok vizéből, míg az okra és tamarind az édesvízi minták esetén működik jobban. A növényi alapú poliszacharidok a hagyományos módszereknél hatékonyabban szüntetik meg a vizek mikroműanyag-szennyezettségét.

A kutatók tanulmányukat az Amerikai Vegyésztársaság tavaszi ülésén mutatták be, és még nem vizsgálták felül.

Neked ajánljuk
Magyar cég fejlesztése hozhat áttörést a bioműanyagok világában A technológiát hívják segítségül az óceánokba szivárgó szemét megállításához A magyarok többsége támogatná a műanyag palackok visszaválthatóságát Sokallják a 480 farkast Svédországban, 170-re akarják csökkenteni Nemcsak a hordozórakéták, de a kibocsátásuk is az eget veri
Tovább a forrásra: liner.hu
Vissza
Hírfolyam