2022. május 21., Konstantin
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Épül a világ első, igazán hosszú távra készülő atomtemetője

A hulladéktároló építését célzó projekt 25 éve kezdődött. Az Onkalo nevű létesítmény Finnország délnyugati partján, az Olikiluoto szigeten valósul meg, ahol több atomreaktor is működik. Azért erre a helyszínre esett a választás, mert két törésvonal között félúton található – ezzel csökkentve a földrengés jelentette kockázatot –, valamint az alapkőzetben található gneisz szinte lehetetlenné teszi, hogy a víz áthatoljon rajta.

A sziklákon kívül számos más akadály is áll majd az eltemetett reaktorrudak és a külvilág között: a robotok öntöttvas tárolókba zárják a hulladékot, amelyek aztán rézhordókba kerülnek. A két tartály közé argongázt fecskendeznek – ismertette a a SingularityHub nyomán a Liner.

Ezután a rézhordókat lehegesztik, majd 30-40 darabonként egy óriási lyukba helyezik, amelyet bentonit agyaggal lezárnak, majd lebetonoznak.

Így a lebomláshoz szükséges 100 000 év alatt a radioaktív anyagnak esélye sincs kijutni.

Ugyanakkor – bár a jelen szempontjából biztonságosnak tűnik a tárolás e módja – etikai aggályokat mégis felvet: kérdés ugyanis, hogyan biztosítható, hogy a jövő generációinak se ártson a föld alatt eltemetett hulladék. Nem garantálható például, hogy 85 000 év múlva is értik majd a ma használt nyelvet és figyelmeztető jelzéseket.

A finnországi létesítmény a tervek szerint 2024-ben kezdi meg működését.

Fotó: Iurii Garmash/iStock/Getty Images Plus
Neked ajánljuk
Magyar cég fejlesztése hozhat áttörést a bioműanyagok világában A technológiát hívják segítségül az óceánokba szivárgó szemét megállításához A magyarok többsége támogatná a műanyag palackok visszaválthatóságát Mennyire segíti elő a hazai szabályozás a vállalatok felelős hulladékgazdálkodását? 25 ezer autó használt akkumulátorát dolgozza fel évente a Hydrovolt frissen nyílt üzeme
Tovább a forrásra: liner.hu
Vissza
Hírfolyam