2022. május 23., Dezső
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Bűncselekmény lett a hulladék égetése és elásása Romániában

Románia sürgősségi kormányrendeletet fogadott el szerdán, amelynek értelmében tilos mindenfajta hulladék, anyag vagy tárgy felgyújtása, valamint a szemét elásása. 

„A jogszabály célja, hogy megállítsuk a hatalmas méreteket öltött szemétégetést és illegális hulladéklerakást, valamint rendezzük a főváros hulladéktárolási gondjait. Az illegális szemétégetés jelentősen szennyezi a környezetet, a levegőbe jutó káros anyagok rontják városaink és falvaink levegőminőségét, veszélyeztetve ezzel a lakosság egészségét is. Ezért mostantól szigorúbban lépünk fel ellene, bűncselekmény kategóriába soroltuk a szemétégetést és a hulladék elásását” – idézte az RMDSZ közleménye alapján Tánczos Barna környezetvédelmi minisztert a Maszol.

Az új szabályozás értelmében a hulladék elégetéséért, elásásáért vagy nem megfelelő helyen történő kidobásáért nemcsak pénzbírság, hanem akár 3-tól 5 évig terjedő börtönbüntetés is kiszabható.

A sürgősségi kormányrendelet ugyanakkor a problémás bukaresti hulladékkezelés rendezésére is megoldást kínál. „Mivel Bukarest főpolgármesteri hivatalának nincs érvényes szerződése a hulladékkezelésre, a jogszabály lehetővé teszi, hogy a kerületi polgármesteri hivatalok is szerződést köthessenek a hulladék tárolására az engedélyezett lerakóknál” – hangsúlyozta Tánczos Barna.

A jogszabályban egyúttal a tarlóégetésért kiszabható büntetési tételeket is növelték.

Fotó: Roberto/iStock/Getty Images Plus
Neked ajánljuk
Magyar cég fejlesztése hozhat áttörést a bioműanyagok világában A technológiát hívják segítségül az óceánokba szivárgó szemét megállításához A magyarok többsége támogatná a műanyag palackok visszaválthatóságát Az óceánok változó hőviszonyai hatással lesznek az időjárás-előrejelzésre is Négy ország a tengeri szélenergiáért, a gázimporttól való függés ellen
Tovább a forrásra: maszol.ro
Vissza
Hírfolyam