2022. május 21., Konstantin
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Országosan 15 százalékkal nőtt a leadott használt sütőolaj mennyisége

A vásárlók körében rendkívül népszerűvé váltak az ALDI Magyarország ingyenes gyűjtőpontjai. A vásárlók 15 hónap alatt 100 000 kilogramm sütőzsiradékot adtak le. Az ALDI és a Biofilter Zrt. 2022 márciusában átadta a 100. leadópontot, amelyet hamarosan újabbak követnek.

Magyarországon évente mintegy 25 000 tonna használt étolaj keletkezik a háztartásokban, ennek mindössze nagyjából 2%-a, körülbelül 500 tonna kerül begyűjtésre.

Az ALDI Magyarország és a Biofilter Környezetvédelmi Zrt. 2020-ban kötött partneri megállapodása ezért is bizonyult jelentős mérföldkőnek a hazai használtsütőolaj-visszagyűjtés terén, hiszen lehetővé teszi a leadott és újrahasznosított étolaj mennyiségének számottevő növelését, egyúttal a talaj, az ivóvízbázis és csatorna szennyezésének csökkentését.

Az új gyűjtőpontok népszerűségének köszönhetően mintegy 15%-kal nőtt a Magyarországon visszagyűjtött, a környezetet jelentősen terhelő használt étolaj mennyisége. 

A használt sütőolaj gyűjtése és leadása egyszerű, hiszen a kihűlt étkezési olajat elég egy műanyag palackba visszatölteni, majd az áruházaknál kihelyezett tárolókba dobni Fotó: Amfer75/iStock/Getty Images Plus

Az áruházlánc tervei szerint minden újonnan nyíló üzletnél, ahol erre fizikailag adott a lehetőség, telepít majd étolajleadó pontot.

„A visszagyűjtött 100 tonnányi étolaj újrahasznosításával 220 000 kg szén-dioxid-terheléstől mentesítettük a környezetet, vagyis hozzávetőlegesen 50 autó egyévnyi emissziójával csökkent a levegőbe jutó üvegházhatású szén-dioxid” –  mutatott rá a 100. étolajtároló átadásának alkalmából Bernhard Haider, az ALDI Magyarország Élelmiszer Bt. országos ügyvezető igazgatója.

Neked ajánljuk
Magyar cég fejlesztése hozhat áttörést a bioműanyagok világában A technológiát hívják segítségül az óceánokba szivárgó szemét megállításához A magyarok többsége támogatná a műanyag palackok visszaválthatóságát Mennyire segíti elő a hazai szabályozás a vállalatok felelős hulladékgazdálkodását? 25 ezer autó használt akkumulátorát dolgozza fel évente a Hydrovolt frissen nyílt üzeme
Tovább a forrásra: trademagazin.hu
Vissza
Hírfolyam