2022. május 23., Dezső
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A klímavédelemben is hasznosulhat a műanyaghulladék?

A Rice Egyetem kutatócsapata által kifejlesztett technika egy meglévő, pirolízisen alapuló műanyag-újrahasznosítási módszer variációja, és a jelenleg ismert technológiáknál sokkal olcsóbban tenné lehetővé a szén-dioxid megkötését és hasznosítását.

Az eljárás azzal kezdődik, hogy a műanyaghulladékot porrá őrlik, majd kálium-acetáttal keverik össze, ezt követően 45 percig 600 Celsius-fokon melegítik, ezáltal a műanyagporból nanoszintű pórusokkal teli szorbensrészecskék keletkeznek, amelyek rendkívül hatékonyan fogják fel a levegőben lévő szén-dioxid-molekulákat – ismertette a Liner.

Minden egyes részecske szobahőmérsékleten saját súlyának 18 százalékával egyenértékű szén-dioxidot képes tárolni.

Ha azonban körülbelül 75 Celsius-fokra melegítik, a részecske felszabadítja a csapdába esett szén-dioxidot, amelyet később például üzemanyagok vagy építőanyagok előállításához használhatnak fel. A szorbens részecske ezután újra felhasználható, mivel pórusainak körülbelül 90 százaléka újra kinyílik, amikor a szén-dioxid felszabadul.

Ráadásul míg az általánosan használt műanyagokat, mint például a polipropilént vagy a nagy és kis sűrűségű polietilént általában nehéz kémiailag újrahasznosítani, a karbonbefogás szempontjából ideálisak. 

A kutatók szerint a technológia gazdaságos is: az energiaintenzív alternatív eljárások költségeinek negyedére, 80 helyett mintegy 20 dollárra becsülik tonnánként a szén-dioxid megkötésének árát.

Fotó: cgdeaw/iStock / Getty Images Plus
Neked ajánljuk
Magyar cég fejlesztése hozhat áttörést a bioműanyagok világában A technológiát hívják segítségül az óceánokba szivárgó szemét megállításához A magyarok többsége támogatná a műanyag palackok visszaválthatóságát Az óceánok változó hőviszonyai hatással lesznek az időjárás-előrejelzésre is Négy ország a tengeri szélenergiáért, a gázimporttól való függés ellen
Tovább a forrásra: liner.hu
Vissza
Hírfolyam