2022. május 25., Orbán
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Politikai okokból állt hegyekben a szemét Gibraltáron

Hónapokig a Brexit váratlan hatásait nyögte Gibraltár. Miközben a brit tengerentúli terület tisztviselői londoni kollégáikkal a hulladék elszállításához szükséges nehézkes folyamatokkal és eljárásokkal birkóztak, a sűrűn lakott, mindössze 4,2 négyzetkilométer területű gibraltári sziklán folyamatosan felhalmozódott a szemét.

Gibraltár, ahol a 2016-os brexitnépszavazáson a szavazók 96 százaléka támogatta az EU-ban maradást – kimaradt az Egyesült Királyság és az EU között 2020 szentestéjén megkötött kereskedelmi megállapodásból. Ehelyett több hónapig tartó párhuzamos tárgyalások tárgyát képezte, amelyek a Spanyolországgal közös határon való szabad mozgás megőrzésére összpontosítottak – írja a The Guardian nyomán az Index.

A kis terület ezalatt sokáig egy közeli hulladékválogató központba küldte a szemetet, de amikor a brexit átmeneti időszaka véget ért, az a megállapodás is megszűnt. A Földközi-tenger nyugati partján a félig megrágott almák, ételesdobozok és koszos pelenkák halmai januárban kezdtek felhalmozódni.

Több mint két hónapig gyűlt a szemlét Gibraltáron – a felhalmozódott hulladék eltakarítása hetekbe telt.

Az utolsó szemétdarabokat éppen akkor takarították el, amikor Gibraltárt egy heves vihar érte, amely 4 méternél magasabb hullámokat keltett. Az ökológusok szerint ez egy utolsó pillanatban hozott döntés volt. „Ha akkor keletkezett volna ilyen erős vihar, amikor a szemét még ott volt, akkor most a Gibraltári-szorosban szétszórt műanyagról beszélnénk” – mondta Antonio Muñoz,  a Verdemar-Ecologistas en Acción ökológuscsoport tagja.

Az Egyesült Királyságtól kapott új berendezéseket a szemét aprítására és tömörítésére használták, felszabadítva ezzel a helyet Gibraltár keleti oldalán, ahol eddig a szemetet tárolták. A vészhelyzeti tervek között más lehetőségeket is felvázoltak a területen évente keletkező 30 ezer tonna hulladék számára: a terület hatalmas alagúthálózatában való tárolástól kezdve az Egyesült Királyságba szállításig – de ezekre végül nem lett szükség.

Ugyanakkor a hulladék elszállítására Madriddal aláírt megállapodás, a hasonló engedélyeknél megszokott módon, egy éven belül lejár. Ezért a gibraltári kormány közleménye szerint 12 hónap múlva meg kell majd újítani.

Fotó: Adrian Agylar/iStock/Getty Images Plus
Neked ajánljuk
Egy hűtőszekrény is előkerült a Rába nagytakarításakor Sikerül túljárni a szemetelő varjúk eszén? Egy finom ebédet könnyű megemészteni, a nyomában maradó környezeti terhelést már nehezebb A helytelen földhasználat és az aszályok is növelik az Irakot sújtó porviharok gyakoriságát Újbuda sem maradt új Bubi-állomások nélkül
Tovább a forrásra: index.hu
Vissza
Hírfolyam