2022. május 19., Ivó, Milán
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Tonga: hamueső után hulladéklavina

Tonga a Hunga Tonga-Hunga Ha’apai vulkán januári kitörése óta több mint 200 konténernyi segélyszállítmányt kapott, köztük 86 000 palackozott vizet. Bár a segítség alapvető fontosságú és üdvözlendő volt, különösen a katasztrófa ivóvízkészletekre gyakorolt hatása miatt, egy jelentős problémát is maga után hagyott.

Tongán nincs újrahasznosítás, ami azt jelenti, hogy a műanyaghulladék a szeméttelepen végzi. A szökőár óta a legsúlyosabban érintett falvakban a szemetesek tele vannak műanyag vizes palackokkal – számolt be róla a The Guardian nyomán a Greendex.

A segélyekből származó műanyagszemét mellett a szökőár hatalmas mennyiségű háztartásibútor-hulladékot és szervetlen hulladékot is termelt, mivel épületeket rombolt le.

Eközben Tongán nagyon kevés hely áll rendelkezésre a hulladéklerakók számára: az ország egyetlen, 2006 óta működő szeméttelepén mindössze négy cellában tárolják a hulladékot, és mindegyik cella arra elég, hogy legalább 20 évnyi, az ország egész területéről származó hulladékot tároljon.

A hulladék eltávolítására és újrahasznosítására irányuló munkálatok már megkezdődtek. A múlt hónapban a No Pelesitiki kezdeményezés önkéntesei két szombaton át gyűjtötték a több mint 1500 háztartásból származó műanyaghulladékot, amelyet tömörítettek, műanyag bálákba csomagoltak, és hajóra raktak, hogy Ausztráliába szállítsák.

Az emberek nagyon jól fogadták a gyűjtést, és szeretnék, ha ez rendszeressé válna. A No Pelesitiki nem rendelkezik a rendszeres gyűjtés megvalósításához szükséges eszközökkel, az illetékes hatóság ugyanakkor azt nyilatkozta, hogy új újrahasznosítási szolgáltatást fog bevezetni a műanyag palackok és az üvegpalackok begyűjtésére.

A NASA felvétele a Hunga Tonga-Hunga Ha’apai vulkán kitöréséről Fotó: MTI/EPA/NASA Földi Obszervatóriuma
Neked ajánljuk
Magyar cég fejlesztése hozhat áttörést a bioműanyagok világában A technológiát hívják segítségül az óceánokba szivárgó szemét megállításához A magyarok többsége támogatná a műanyag palackok visszaválthatóságát Melegedő óceánokra és rekordmagas metánszintre figyelmeztet a WMO Metrózni fejedelmi élmény
Tovább a forrásra: greendex.hu
Vissza
Hírfolyam