A kávézacc kötelező hasznosításáért küzd egy dán vállalat
A Kaffe Bueno alapítói azt remélik, hogy ha 10 év múlva valaki meghallja a „kávé” szót, az ital maga csak a töredéke lesz annak, ami az eszükbe jut, és addigra a kávézacc már nem hulladéknak fog számítani, hanem felhasznált alapanyagnak, amit kötelező lesz hasznosítani.
Kaffe Buenót három kolumbiai kávészakértő alapította, célul tűzve ki az ágazatban tevékenykedő gazdálkodók megsegítését, a kávé életciklusának meghosszabbítását és a felhasznált kávézacc értékes erőforrásként történő hasznosítását – írta meg a comunicaffe.com nyomán a Sokszínű Vidék.
A cég 2016-ban indult Dániában. Meg akarták mutatni a világnak a kávéban rejlő egészségügyi potenciált: az ital helyett a növényre fókuszáltak.
A kávézaccot például jelenleg molekulákra bontják, amit aztán különböző iparágakban, kozmetikumok gyártásánál és az élelmiszeriparban hasznosítanak.
A kávézaccot zöldtechnológiák és biotechnológia segítségével dolgozzuk fel, hogy a talajt alkotó molekulákra bontsuk. Ezután értéket adunk ezekhez a molekulákhoz, hogy alkalmassá tegyük őket a kozmetikumok és a funkcionális élelmiszerek összetevőinek többféle felhasználására. Ezeket az összetevőket késztermék-gyártóknak értékesítjük szerte a világon – mesélt a technológiáról Alejandro Franco társalapító.
A cég elsődleges célja hogy megértessék mindenkivel: a kávé nemcsak ital, hanem kihasználatlan erőforrás, ami például az egészségügyben kezelésre és megelőzésre is használható. Fontos céljuk továbbá, hogy kiegyenlítsék a kávé értékláncában fennálló egyenlőtlenségeket.
