2022. május 21., Konstantin
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A fenntarthatatlan hulladékkezeléssel fontos erőforrástól fosztjuk meg magunkat

A Balkan Green Energy News frissen publikált elemzése szerint a világ hulladékának mintegy 46 százalékától fenntarthatatlan módon szabadulunk meg. Vagy hulladéklerakókban végzik, amíg elégetésre nem kerülnek, vagy vízbe borítjuk a szemetünk nagy részét.

Évente körülbelül 2,1 milliárd tonna szilárd hulladék keletkezik világszerte, de ennek a mennyiségnek csupán 16 százaléka kerül újrahasznosításra. Hivatalos becslések szerint 2050-re a szilárd hulladék mennyisége eléri az évi 3,4 milliárd tonnát, amivel aligha tudunk lépést tartani, ha nem növekszik az újrahasznosítás mértéke – idézi az Index.

Az újrahasznosítási arány globális növekedésének ösztönzése érdekében oktatásra, szigorú szabályozásra, jogszabályokra, valamint konkrét intézkedésekre van szükség a növekvő környezeti válság féken tartásához

– állítja többek között a Global Recycling Foundation, amely csak egyike a témával foglalkozó megannyi szervezetnek.

A hetedik erőforrás: többek közt így is előszeretettel hivatkoznak az újrahasznosított anyagokra, amikkel évente több mint 700 millió tonnányi szén-dioxid-kibocsátást takarítunk meg: a műanyagok újrahasznosítása 88 százalékkal kevesebb energiát igényel, mint a nyersanyag előállítása.

Fotó: AzmanLE+

Bár az elmúlt évtizedekben jelentősen javult a hulladékgazdálkodás az EU-ban, a települési hulladék több mint egynegyedét még mindig tárolják, és kevesebb mint felét hasznosítják csak újra. Van tere a fejlődésnek, és a szándék is adott:

az unió a jelenlegi világszintű 9 százalékhoz képest 2030-ra a műanyagok 55 százalékos újrahasznosítását tűzte ki célul.

Míg a legutóbbi számok szerint Európában 2019-ben a műanyagok 41 százaléka került újrahasznosításra, addig Magyarországon ez a szám mindössze 33 százalékosra sikerült. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium adatai szerint 2020-ban a műanyaghulladék 35 százaléka hasznosult itthon, és bár az utóbbi időben tapasztalt növekedés jelentősnek mondható, fontosnak tartják, hogy a lakosság ne csak szelektíven, de jól is szelektálva gyűjtse a háztartási hulladékot, ami nagyban hozzásegítheti országunkat ahhoz is, hogy meg tudjunk felelni az uniós elvárásoknak.

Neked ajánljuk
Magyar cég fejlesztése hozhat áttörést a bioműanyagok világában A technológiát hívják segítségül az óceánokba szivárgó szemét megállításához A magyarok többsége támogatná a műanyag palackok visszaválthatóságát Mennyire segíti elő a hazai szabályozás a vállalatok felelős hulladékgazdálkodását? 25 ezer autó használt akkumulátorát dolgozza fel évente a Hydrovolt frissen nyílt üzeme
Tovább a forrásra: index.hu
Vissza
Hírfolyam