2022. május 26., Evelin, Fülöp
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A Tisza egy kilométeres szakasza – nyolcvanzsáknyi szemét

Az egri Békatutaj Egyesület a Föld napja alkalmából szervezett szemétszedő kenutúrát: a Tiszafüred és Tiszaörvény közötti vízpartokat szabadították meg az eldobált szemét egy részétől.

A 2008-ban létrejött, egri alapítású Békatutaj Egyesület a túrák mellett szemétszedő akciókat és más környezetvédelmi programokat is szervez. Az elmúlt hétvégén immár kilencedik alkalommal tartottak szemétszedő kenutúrát – ismertette az egyesület közleménye alapján az Egriügyek.hu.

Idén nemcsak a Tisza-tó védettebb területein, hanem a Tisza folyó partján is zajlott a szemétgyűjtés, és helyenként sokkoló volt, amit az aktivisták tapasztaltak.

Volt olyan terület, ahol körülbelül kétszáz négyzetméteren megtöltöttek szeméttel tizenöt zsákot.

A Tisza egy kilométeres szakaszán összesen nyolcvan zsák szemetet gyűjtöttek. 

Az Aktív Magyarországért díjas Békatutaj Egyesület önkéntesei az elmúlt nyolc évben a Tisza-tó belső, eldugottabb területein gyűjtötték a szemetet. Ezeken a védettebb területeken is évről évre összegyűlt mindig legalább 20-30 zsák, de a folyó partja nem meglepő módon sokkalta szennyezettebb.

Fotó: Békatutaj Egyesület/egriugyek.hu

Az idei évben először, a PET Kupával életbe lépett együttműködésnek köszönhetően a gyűjtés után az önkéntesek át is válogatták a szemetet. Az összegyűjtött hulladéknak így csupán negyedét rakják le. Az újrahasznosítható műanyagot, fémet és üveget a PET Kupa kiskörei Folyómentő Központjába szállították, ahonnan később visszakerül a körforgásba, és újra termék vagy csomagolóanyag készül belőlük.

Neked ajánljuk
Magyar cég fejlesztése hozhat áttörést a bioműanyagok világában A technológiát hívják segítségül az óceánokba szivárgó szemét megállításához A magyarok többsége támogatná a műanyag palackok visszaválthatóságát A helytelen földhasználat és az aszályok is növelik az Irakot sújtó porviharok gyakoriságát Újbuda sem maradt új Bubi-állomások nélkül
Tovább a forrásra: egriugyek.hu
Vissza
Hírfolyam