2022. május 26., Evelin, Fülöp
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Ellentmondásos ökováros épül Kirgizisztánban

A tavaly júliusban bemutatott projekt egy fenntartható város képét vázolta fel, amely gazdasági és turisztikai központ lesz, fejlett oktatási rendszerrel, korszerű üzleti központtal, bankokkal, sportcsarnokokkal és csúcstechnológiás parkokkal. Ugyanakkor a több milliárd dolláros projekt komolyan károsíthatja a környezetet.

Kirgiz tisztviselők azt állítják, hogy szerződést írtak alá külföldi befektetőkkel, hogy megkezdjék egy ökováros építését az ország északi részén található Iszik-Köl tó festői partjainál – ismertette a Szabad Európa.

Az elnöki hivatal szerint a város főként alternatív energiaforrásokra támaszkodik majd, és környezetbarát közlekedési modelleket fog használni, hogy megfeleljen a zöld gazdaság elveinek.

A mintegy ötszázezer lakosra tervezett Aszman négyezer hektárnyi területen épülhet fel a következő hét–tíz év során.

A tisztviselők közlése szerint az építkezés idén tavasszal kezdődik. Azt remélik, hogy Aszman különösen vonzó lesz a külföldön élő kirgiz informatikusok, orvosok és más szakemberek számára, és több ezer munkahelyet teremt.

Ugyanakkor Kirgizisztánban nem mindenki osztja a kormány lelkesedését: szakértők és környezetvédelmi aktivisták attól tartanak, hogy az új város építése tovább károsítja a klímaváltozás, a szabálytalan építkezések és az öntözés következményeit már egyébként is nyögő, különleges ökoszisztémát.

A 182 kilométer hosszú és mintegy hatvan kilométer széles Iszik-Köl a világ második legnagyobb hegyi tava Fotó: REDA&CO/Getty Images

Az Iszik-Köl terület mintegy 335 állatfajnak ad otthont, amelyek közül az UNESCO szerint 39 szerepel Kirgizisztán veszélyeztetett fajainak vörös könyvében. A növényvilág is nagyon változatos. 2001-ben Iszik-Köl környezetvédelmi jelentősége miatt a bioszféra-rezervátumok világméretű hálózatába is besorolásra került.

Neked ajánljuk
Veszélyes ötletek a klímaválság megoldására (videóval) A helytelen földhasználat és az aszályok is növelik az Irakot sújtó porviharok gyakoriságát Új óriásszalamandra-fajra bukkantak Kínában (videóval) Újbuda sem maradt új Bubi-állomások nélkül Környezetszennyezés = elhízás?
Tovább a forrásra: szabadeuropa.hu
Vissza
Hírfolyam