2022. május 21., Konstantin
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Napokig égett egy tizenhét emelet magas szeméthegy Indiában

A 17 emelet magas hulladék még április 26-án kapott lángra, fullasztó füstfelhővel lepve el a fővárost.

Füst és mérgező gázok szálltak fel még április 30-án reggel is Új-Delhi gigantikus szeméthegyéből. A lángoló 17 emelet magas 50 futballpályányi hulladékhegy súlyosan szennyezte a főváros levegőjét, mely már ezt megelőzően is a világ legszennyezettebb fővárosa volt – most azonban életveszélyessé vált a helyi lakosok számára.

Négy nap után, szombat délutánra végül a tűzoltók úrrá lettek a lángokon.

A szemétlerakó területén keletkezett tűz okát még vizsgálják, bár az ilyen esetek mindennaposnak mondhatók India perzselő nyári időszakában, amikor a hőmérséklet rendszeresen meghaladja a 40 Celsius-fokot, még mielőtt a monszunesők enyhülést hoznának.

Most azonban szokatlanul korán jött a hőség, ilyen meleg általában csak közvetlenül a monszun előtt szokott lenni. Ha így marad, több hónapnyi extrém melegre kell felkészülniük az indiaiaknak. A legnehezebb azoknak, akik a szabadban vannak nap közben. Sokan a folyókba vagy éppen a szökőkutak vizébe menekülnek a fullasztó meleg elől.

Vannak országrészek, ahol immár két hónapja nem mértek 40 foknál kevesebbet, és az egész szubkontinensen súlyos a helyzet. A hőhullám több mint egymilliárd embert érint, vagyis a világ lakosságának mintegy egynyolcad részét.

Fotó: MTI/AP/Manis Szvarup
Neked ajánljuk
Magyar cég fejlesztése hozhat áttörést a bioműanyagok világában A technológiát hívják segítségül az óceánokba szivárgó szemét megállításához A magyarok többsége támogatná a műanyag palackok visszaválthatóságát Rekordmeleget hozott a május Franciaországban Lépésről lépésre halad Japán afelé, hogy valóban az óceánba engedjék a fukusimai szennyvizet
Tovább a forrásra: hirado.hu
Vissza
Hírfolyam