2022. május 21., Konstantin
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Sürgősen fokozni kellene az e-hulladék újrahasznosítását

Az új készülékek nemesfémigényét bányászattal már nem lehet fenntarthatóan kielégíteni. A Royal Society of Chemistry (RSC) szerint globális erőfeszítésre van szükség, hogy a szükséges nyersanyagokat a – csak 2021-ben 57 millió tonnásra becsült mennyiségben termelődő – elektronikai hulladékból nyerjék ki.

Az RSC kampányt indít, hogy felhívja a figyelmet a fogyasztói technológiában használt összes nemeselem további bányászatának fenntarthatatlanságára – írta meg a BBC alapján a Greendex.

Miközben az e-hulladék mennyisége évente mintegy kétmillió tonnával nő, jelenleg kevesebb mint 20%-át gyűjtik össze és hasznosítják újra. Ugyanakkor az RSC kutatása alapján a fogyasztók egyre nagyobb igényt támasztanak a fenntarthatóbb technológia iránt.

Ezért a kormányoknak át kell alakítaniuk az újrahasznosítási infrastruktúrát, a technológiai vállalatoknak pedig be kell fektetniük a fenntarthatóbb gyártásba.

Egy 10 országban 10 000 ember megkérdezésével végzett online felmérés során a megkérdezettek 60%-a azt mondta, hogy nagyobb valószínűséggel váltana kedvenc technológiai márkájának riválisára, ha tudná, hogy a termék fenntartható módon készült.

A felmérésből az is kiderült, hogy az emberek nem tudják, hogyan kezeljék saját e-hulladékukat: sokan akaratlanul nemesfémeket halmoznak fel otthonukban a régi telefonokkal és a használaton kívüli számítógépekkel – mondta el Elizabeth Ratcliffe, a Royal Society of Chemistry munkatársa.

Az RSC szerint a gyártóknak és a kiskereskedőknek nagyobb felelősséget kellene vállalniuk. Például „visszavételi” rendszerek kialakításával, amelyekben a fogyasztók visszavihetik az elektronikai eszközeiket a kiskereskedőnek, és biztosak lehetnek abban, hogy azokat biztonságosan újrahasznosítják.

Fotó: Mindful Media/E+/Getty Images
Neked ajánljuk
Magyar cég fejlesztése hozhat áttörést a bioműanyagok világában A technológiát hívják segítségül az óceánokba szivárgó szemét megállításához A magyarok többsége támogatná a műanyag palackok visszaválthatóságát Rekordmeleget hozott a május Franciaországban Lépésről lépésre halad Japán afelé, hogy valóban az óceánba engedjék a fukusimai szennyvizet
Tovább a forrásra: greendex.hu
Vissza
Hírfolyam