2022. május 28., Csanád, Emil
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A technológiát hívják segítségül az óceánokba szivárgó szemét megállításához

Világszerte rengeteg, nem megfelelően üzemeltetett, gyakran távoli országok szemetét is fogadó hulladéklerakó járul hozzá a tengerek élővilágot veszélyeztető szennyezéséhez. A probléma hatékonyabb kezelése érdekében a Global Plastic Watch műholdképek és mesterséges intelligencia segítségével térképezi fel a hulladékhalmokat.

Az ingyenes és nyilvános rendszer célja nem a „bűnösök” felmutatása: a kormányzatokat, vállalatokat és a területen dolgozó környezetvédelmi szervezeteket szeretnék ellátni a megfelelő intézkedéshez szükséges adatokkal.

Nem is akármilyen hatékonysággal: a rendszer akár egy ötször ötméteres lerakót is képes azonosítani, majd a felismert területeket egy csaknem valós idejű, interaktív műanyagtérképen jeleníti meg.

A lerakók tulajdonságainak azonosítására kiképzett mesterséges intelligencia átfésüli az Európai Űrügynökség felvételeit, majd az így azonosított helyszíneket egy ellenőrzés során megvizsgálják: amennyiben a közelben települést, természetes vizeket találnak, vagy a talajtípus miatt nagyobb esély van a szivárgásra, figyelmeztetésekkel látják el őket.

Az óceánszennyezés megállítására kifejlesztett megoldást az ötödik legnagyobb kibocsátónak számító Indonézia már sikerrel alkalmazza az illegális lerakók felderítésére.

Fotó: Armand Burger/E+/Getty Images

Amit nem tudsz mérni, azt nehezebben kontrollálod – mutatott rá a Sky Newsnak az ENSZ Környezetvédelmi Programjától Nagatani-Yoshida, aki bízik benne, hogy az úttörő technológia segítheti a kormányokat a szivárgó szemétlerakók és a hulladékégetés felszámolására.

Neked ajánljuk
Magyar cég fejlesztése hozhat áttörést a bioműanyagok világában A magyarok többsége támogatná a műanyag palackok visszaválthatóságát Újabb országban tiltják be az egyszer használatos műanyagokat Amerikában szigorúbb szabályokra számíthatnak a fenntartható alapok 18 millió forintot gyűjtött a menekülteknek a CIB Bank
Tovább a forrásra: news.sky.com
Vissza
Hírfolyam