2022. május 27., Hella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Kilenc százaléknál is kevesebb szemetet hasznosít újra az USA

Két környezetvédelmi szervezet friss jelentése szerint az Amerikai Környezetvédelmi Hivatal korábbi becsléseivel ellentétben az Egyesült Államok műanyaghulladékának kilenc százaléka sem kerül újrahasznosításra: legfeljebb a keletkező szemét hat százalékát dolgozzák fel.

A Last Beach Cleanup és a  Beyond Plastics május 4-én kiadott jelentése szerint 2021-ben mindössze a műanyag 5-6 százaléka került újrahasznosításra – ismertette a The Guardian.

Az Egyesült Államokban 1980 óta 263 százalékkal nőtt az egy főre eső műanyagszemét mennyisége. Ennek jelentős része a lerakóban végzi, amiért a rossz újrahasznosítási arányok mellett a népesség növekedése, az eldobható csomagolási megoldások népszerűsége és az alacsony szemétdíjak is okolhatók.

Az amerikai háztartásokban keletkező hulladék 85 százaléka lerakókban végzi, 10 százaléka pedig elégetésre kerül.

Az alacsony újrahasznosítási arány fennmaradásához az is hozzájárult, hogy Kína megszüntette a külföldi hulladék fogadását és feldolgozását, az Egyesült Államok pedig nem rendelkezik az ehhez szükséges kapacitással. Ráadásul rendkívül vízigényes folyamatról van szó, ami akadályozza az újabb létesítmények kialakítását.

A jelentés készítői felróják a vállalatoknak, hogy a csomagolások újrahasznosíthatóságát hirdető emblémákkal hamis biztonságérzetbe ringatták a fogyasztókat. Jan Dell, a Last Beach Cleanup alapítója hangsúlyozta: nem ragadhatunk az egyszer használatos műanyagok miatt kialakult rémálomban – a mostani, aggasztó forgatókönyvet pedig csak a hulladék mennyiségének csökkentésével írhatjuk át.

Fotó: photovs/iStock/Getty Images Plus
Neked ajánljuk
Magyar cég fejlesztése hozhat áttörést a bioműanyagok világában A technológiát hívják segítségül az óceánokba szivárgó szemét megállításához A magyarok többsége támogatná a műanyag palackok visszaválthatóságát Sokallják a 480 farkast Svédországban, 170-re akarják csökkenteni Nemcsak a hordozórakéták, de a kibocsátásuk is az eget veri
Tovább a forrásra: theguardian.com
Vissza
Hírfolyam