2022. május 28., Csanád, Emil
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Ezt érdemes tudni a rohamosan terjedő lebomló zacskókról

Napjainkban a környezetvédelem, valamint a körforgásos gazdasághoz kapcsolódóan sokat lehet hallani a biopolimerekről, de sajnos számos tévhit és félrevezető információ is napvilágot lát velük kapcsolatban: egyebek mellett az, hogy nem is bomlanak le, legfeljebb mikroműanyagokra esnek szét.

Ez a félreértés abból ered, hogy a korábban forgalmazott műanyag termékek között voltak olyanok, amelyek fény hatására mikroműanyagokká aprózódtak szét. Sokáig emlegették ezeket lebomló műanyagokként, holott esetükben semmiféle bomlás nem történik, csupán apró darabokra esnek szét, fokozva ezzel a műanyagszennyezést – mondta el a Don't Waste It kérdésére dr. Belina Károly professzor, a megalakuló Műanyagipari Tudományos Klaszter elnöke.

Ezekkel szemben a megújuló forrásból előállított biopolimerek nem kőolajalapúak, és igenis lebonthatók biológiai úton, igaz, bizonyos mikroorganizmusok és megfelelő körülmények hatására – mutatott rá a szakember.

Esetükben a bomlástermékek nem szennyezik a környezetet vagy a komposztot, mert CO2, víz és biomassza keletkezik.

Vagyis tévedés, hogy ezek ne bomlanának le, ugyanakkor valóban nem önmaguktól bomlanak le. „A komposztálható anyagoknak ugyanis több kulcsfontosságú tényezőre van szükségük a komposztálásukhoz: mikrobákra, oxigénre, nedvességre, megfelelő hőmérsékletre és időre. Valóban léteznek olyan biopolimerek is, amelyek lebontásához ipari komposztálás szükséges. De attól, hogy speciális körülményekre van szükség, ezek a polimerek még biológiailag lebomlók – pontosabban – lebonthatók!” – hangsúlyozza dr. Belina Károly.

A lebontható zacskókat arról ismerhetjük fel, hogy a terméken megtaláljuk a TÜV AUSTRIA független tanúsító szervezet komposztálható logóját, illetve az OK compost HOME vagy az OK compost INDUSTRIAL feliratot.

Fotó: Dmitriy Sidor/iStock/Getty Images Plus
Neked ajánljuk
Magyar cég fejlesztése hozhat áttörést a bioműanyagok világában A technológiát hívják segítségül az óceánokba szivárgó szemét megállításához A magyarok többsége támogatná a műanyag palackok visszaválthatóságát Amerikában szigorúbb szabályokra számíthatnak a fenntartható alapok 18 millió forintot gyűjtött a menekülteknek a CIB Bank
Tovább a forrásra: dontwasteit.hu
Vissza
Hírfolyam