2022. május 20., Bernát, Felícia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

350 tonna illegális szemetet gyűjtött össze a Magyar Közút

A Föld napja alkalmából és a TeSzedd kampányhoz kapcsolódva április 22-én és május 4-én országszerte 367 helyszínen több ezer közutas munkavállaló gyűjtötte a hulladékot a társaság kezelésében lévő utak és pihenőhelyek környezetében.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. az országos, 32 ezer kilométeres közúthálózathoz tartozó területeken egész évben folyamatosan, ütemezetten végzi a szemétgyűjtési munkákat. Általános tapasztalat, hogy az országos közutak menti pihenőhelyeken található, az utazás során képződő kis mennyiségű hulladék gyűjtésére szolgáló konténerek, kukák mellé gyakran helyeznek ki bútort, hűtőt, háztartási hulladékot, és főleg erdős területen illegálisan kidobott sitt, elektronikai, de akár veszélyes hulladék is található – írják a közleményben.

A társaság 95 mérnökségének szemétszedési tevékenysége során évente egy kisebb megyeszékhely éves kommunális hulladékának megfelelő mennyiségű szemetet gyűjt össze az országos közutak mellől – ez évi 1-1,5 milliárd forintos terhet jelent a cég számára.

Amíg a közútkezelő erőit ezek a munkák kötik le, kevesebb forrást tudnak fordítani az utak üzemeltetésére és fenntartására – emelte ki a társaság MTI-hez eljuttatottközleményében.

A Magyar Közút a járványhelyzet okozta szünet után azért tartott az idén már két akciónapot is, hogy felhívják a figyelmet a teremtett környezet védelmére. A két nap alatt összesen 350 tonna illegális szemetet gyűjtöttek össze.

A Magyar Közút munkatársai a HulladékRadar telefonos applikáció segítségével bejelentett, illegálisan elhelyezett hulladékot szednek össze az alkalmazás továbbfejlesztett változatának sajtóbemutatóján
Fotó: MTI/Krizsán Csaba
Neked ajánljuk
Magyar cég fejlesztése hozhat áttörést a bioműanyagok világában A technológiát hívják segítségül az óceánokba szivárgó szemét megállításához A magyarok többsége támogatná a műanyag palackok visszaválthatóságát Melegedő óceánokra és rekordmagas metánszintre figyelmeztet a WMO Metrózni fejedelmi élmény
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam